Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.12.2020

Modificările la Legea cu privire la comerțul interior au fost examinate de comisia parlamentară de resort pentru lectura a doua

Modificările la Legea cu privire la comerțul interior au fost examinate de comisia parlamentară de resort pentru lectura a doua

Proiectul de modificare a Legii cu privire la comerțul interior a fost examinat, în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei economie, buget și finanțe, pentru cea de-a doua lectură.

Proiectul  de lege urmărește excluderea discrepanțelor normative existente în cadrul legislativ aferent domeniului comerțului interior, inclusiv ajustarea reglementărilor procedurale cu cele din Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător și Legea cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător.

De asemenea, în proiect sunt stabilite mai clar temeiurile de refuz pentru notificarea în comerț și a activitățile autorităților privind operarea cu notificările în comerț, precum și procedura de recepționare, prelucrare și emitere a înștiințărilor de recepționare.

Autorii susțin că noua lege va exclude orice posibilitate de eschivare de la plata taxelor locale, inclusiv prin înglobarea în conținutul acesteia a tipologiei unităților comerciale prin sistematizarea (codificarea) și suplinirea acestora.

Totodată, în proiect sunt înglobate prevederi de modificare referitoare la comercializarea produselor/serviciilor la preț redus, prin introducerea unui capitol distinct.

De asemenea, cadrul legislativ este suplinit cu reglementări noi privind producătorii casnici și procedura de realizare a surplusurilor de producție obținute de pe loturile aferente gospodăriilor casnice sau în întovărășirile pomilegumicole.

Drept temei pentru inițierea procesului de revizuire a legii a servit lansarea utilizării sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) în calitate de platformă pentru resursa informațională în domeniul comerțului.

Totodată, oportunitatea modificării a survenit ca urmare a recomandărilor studiului de analiză a reglementărilor din domeniul comerțului interior, elaborat în cadrul unui proiect implementat cu suportul Societății Germane pentru Cooperare Internațională (GIZ), anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus