Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.12.2020

Noi detalii în cazul aşa-numitului Laundromat rusesc, o operaţiune de rezonanţă de spălare a banilor ruseşti

Noi detalii în cazul aşa-numitului Laundromat rusesc, o operaţiune de rezonanţă de spălare a banilor ruseşti

Ieri au avut loc primele audieri publice cu cercul de subiecți și persoane de referință, desfășurate de Comisia de anchetă  pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova.

La audieri au participat 5 din 7 membri ai comisiei, deputați din toate fracțiunile parlamentare: Inga Grigoriu (președinta Comisiei), Alexandr Suhodolski (vicepreședinte al Comisiei), Dumitru Alaiba (secretarul Comisiei), precum și Ludmila Guzun, Vladimir Cebotari.

Pe durata consultărilor, Comisia a analizat anii de referință 2010-2014, perioada în care a fost pusă în aplicare o schemă inedită de recunoaștere, prin intermediul deciziilor judecătorești, a unor datorii fictive, cu sume impresionante și contracte false între zeci de companii offshore.

Membrii comisiei de anchetă au audiat reprezentanții Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), Vasile Șarco, directorul instituției și Evghenii Sîrbu, director adjunct.

Directorul Serviciului, Vasile Șarco a vorbit despre anul 2010, în care serviciul a recepționat de la o unitate bancară o informație privind tranzacția suspectă cu implicarea mai multor actori. Astfel, că toate tranzacțiile suspecte pe durata investigațiilor au fost analizate și cercetate de către serviciu.

Reprezentanții Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor au mai declarat că în perioada 2011 – 2014 au fost efectuate trei controale tematice, unul la întregul sistemul bancar. Tododată, serviciul a acumulat dosarele interne de la instituția bancară vizată, dar și a sesizat aproximativ 100 de state pentru obținerea informațiilor.

De asemenea, potrivit directorului adjunct Evghenii Sîrbu, în total este vorba despre sume de miliarde care figurează în tranzacțiile suspecte, bani care au ajuns în 62 de state ale lumii.

În context, directorul SPCSB, Vasile Șarco a precizat că instituția deține multe informații confidențiale care nu pot fi transmise într-o formă publică. „Volumul de informații este extrem de masiv și am fi vrut o ședință închisă în formatul prezenței fizice”.

În urma evoluțiilor menționate, reprezentanții serviciului au mai declarat că au fost instituite entități speciale de raportare a cazurilor de spălare a banilor și tranzacții dubioase pe teritoriul Republicii Moldova, acestea însă, trebuie să întrunească o serie de cerințe stabilite de SPCSB.

Președintele comisiei, Inga Grigoriu a declarat că în cadrul ședinței „au apărut mai multe elemente noi, curioase și în perioada imediat apropiată, neapărat vor organiza o ședință închisă pentru a fi analizate informațiile confidențiale”.

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020 prin Hotărârea nr. 9 a Parlamentului.

Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus