Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.12.2020

Swap valutar în valoare de până la 30 milioane de dolari SUA pentru creditarea agenților economici în monedă națională

Swap valutar în valoare de până la 30 milioane de dolari SUA pentru creditarea agenților economici în monedă națională

Companiile din Moldova vor putea beneficia de împrumuturi în moneda locală oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și instituțiile financiare partenere ale acesteia, datorită unui acord cu Banca Națională a Moldovei.

BERD va avea acces sigur și fiabil la lichiditate în lei moldovenești sub formă de tranzacții swap în valoare totală de până la 30 milioane de dolari SUA și va continua creditarea companiilor în moneda națională pentru a le ajuta să atenueze riscurile legate de schimbul valutar.

Angela Sax, Șefa BERD în Moldova, a declarat: ”De mult timp, BERD se axează pe creditarea în monedă locală, în special, după criza financiară din anii 2008-09, care a expus dependența exagerată de creditele în valută străină ca una din principalele vulnerabilități ale țărilor în curs de dezvoltare. Pandemia Covid-19 a intensificat această vulnerabilitate. Din acest motiv, satisfacerea necesităților de finanțare în monedă locală este mai esențială ca niciodată. Datorită cooperării cu Banca Națională a Moldovei, am obținut acces sigur la lichiditate în lei moldovenești, ceea ce ne permite să oferim împrumuturi în monedă națională clienților din Moldova.”

Acordul este parte a sprijinului sporit acordat de BERD companiilor locale, în timp ce economia Moldovei se confruntă cu impactul pandemiei de coronavirus.

Creșterea creditării afacerilor locale de către BERD, prin intermediul băncilor locale, vine ca urmare a îmbunătățirii semnificative a sectorului bancar în anul 2018. De atunci, și până la sfârșitul anului 2020, BERD va fi oferit finanțare în valoare de 92 milioane de euro băncilor moldovenești, aflate în proprietatea investitorilor transparenți și de bună reputație și conduse în conformitate cu cele mai stricte standarde de guvernanță corporativă. Banca intenționează să mențină același nivel înalt al investițiilor cu condiția că reformele din ultimii ani sunt ireversibile.

BERD este unul din cei mai mari investitori instituționali din Moldova. Până în prezent, aceasta a investit circa 1,4 miliarde de euro în mai mult de 135 de proiecte din țară, susținând afacerile private, infrastructura esențială și dezvoltarea unei economii mai verzi și mai durabile.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus