Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
07.12.2020

În Republica Moldova a fost lansat studiul de supraveghere serologică care va stabili nivelul seroprevalenței anticorpilor COVID-19 și hepatitelor virale

În Republica Moldova a fost lansat studiul de supraveghere serologică care va stabili nivelul seroprevalenței anticorpilor COVID-19 și hepatitelor virale

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, astăzi, în Republica Moldova, a fost lansat studiul de supraveghere serologică privind COVID-19 și hepatitele virale B și C, care are drept scop stabilirea nivelului seroprevalenței anticorpilor COVID-19 și hepatitelor virale în rândul populației generale, cu estimarea nivelul imunității colective față de COVID-19 a populației și a ponderii infecțiilor asimptomatice, după sex, grup de vârstă și teritorii.

În cadrul studiului vor participa 6000 persoane selectate randomizat din listele persoanelor aflate la evidența medicului de familie, din categoriile de vârstă : 1-9 ani, 10-19 ani, 20-39 ani, 40-59 ani și 60+ ani. Toate persoanele vor semna un acord informat de participare și li se va preleva sânge venos care va permite obținerea datelor mai precise. În total au fost selectate 32 de teritorii administrative (municipii și raioane) cu 79 de instituții medico-sanitare.

Rezultatele studiului vor determina nivelul real de răspândire a infecției cu SARS-CoV-2 (COVID-19) în rândul populației RM și a hepatitelor virale B și C.

Realizarea studiului de sero-supraveghere va fi coordonată la nivel național de o echipă din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), la nivel de raion și municipiu a fost desemnat un coordonator (medic epidemiolog), iar la nivel de instituție primară (coordonator/medic de familie și o asistentă medicală).

Menționăm că, toate cadrele medicale care vor organiza și efectua supravegherea serologică au fost instruite. Investigațiile de laborator vor fi realizate în cadrul laboratorului de referință al ANSP.

Informațiile despre răspândirea infecțiilor vor ajuta la identificarea celor mai bune soluții și măsuri de sănătate publică în controlul și prevenirea  COVID-19, HVB și HVC.

Suportul metodic și material pentru realizarea studiului a fost acordat de Organizația Mondială a Sănătății și Institutul Robert Koch, Germania.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus