Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.12.2020

O misiune de experți internaționali oferă asistență MADRM-ului pentru elaborarea unei noi Strategii Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală

O misiune de experți internaționali oferă asistență MADRM-ului pentru elaborarea unei noi Strategii Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală

În perioada săptămânii curente, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au beneficiat de asistența unei misiuni de experți internaționali  în vederea planificării și elaborării unei noi Strategii Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală.

În cadrul mai multor ședințe, desfășurate în format on-line, s-a discutat despre procesul de planificare și elaborare a documentelor de politici cu scopul de a dezvolta sectorul agricol și zonele rurale din țara noastră. Drept rezultat, părțile au definitivat procesul de planificare strategică în sectorul agroalimentar, fiind identificate prioritățile și obiectivele strategice, precum și a fost definitivată structura noii Strategii Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală (SNDAR), inclusiv, fiind aprobate etapele procedurale pentru asigurarea elaborării eficiente a documentului.

Din partea MADRM la ședințe au participat Secretarii de Stat: Mihail Machidon, responsabil de politicile în domeniul politicilor produselor de origine vegetală și Tatiana Nistorică, responsabilă de politicile produselor de origine animalieră, împreună cu specialiștii din direcțiile de ramură.


Experții locali și internaționali au enunțat că noua Strategie va fi un instrument ce va răspunde necesităților din sector, fiind orientat spre obținerea sprijinului conceptual și financiar al partenerilor de dezvoltare în scopul implementării cu succes a Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030 și alinierea acestuia la structura și conținutul documentelor similare elaborate în țările Uniunii Europene.

„Ședința Grupului de lucru reprezintă startul unui proces important pentru dezvoltarea sectorului agricol și a zonelor rurale din țara noastră. Insistăm ca politicile din sector să aibă continuitate și să fie ajustate la cerințele actuale, astfel,  ne exprimăm speranța că noile documente de politici vor soluționa problemele generate în domeniul agriculturii, atenția fiind focusată și pe dezvoltarea satelor, care trebuie să devină atractive pentru tineri și să le asigure un nivel de trai decent”, a menționat Mihail Machidon.

În același context, Secretarul de Stat Tatiana Nistorică a transmis un mesaj de gratitudine misiunii de experți internaționali, pentru suportul oferit ministerului în procesul de planificare a documentelor de politici, precum și a apreciat eforturile echipei MADRM în vederea dezvoltării capacităților instituționale în sector.

„Am reușit să ne consolidăm eforturile și să demonstrăm eficacitate în procesul de lucru, fapt ce ne oferă încrederea că impactul acțiunilor va fi pozitiv, ajutându-ne să depășim provocărilor și să răspundem  necesităților domeniilor gestionate de MADRM”, a declarat Tatiana Nistorică.

Ședințele sunt organizate în cadrul proiectului Twinning „Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și siguranță alimentară în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cu un buget total de 2 milioane de euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus