Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.12.2020

Vinurile moldovenești au fost incluse în „Top 50 cele mai apreciate vinuri” alături de cele mai recunoscute țări cu tradiții din întreaga lume

Vinurile moldovenești au fost incluse în „Top 50 cele mai apreciate vinuri” alături de cele mai recunoscute țări cu tradiții din întreaga lume

Premiere marcate de  Vinul Moldovei la concursurile internaționale de profil și noi medalii câștigate. La „Sélections Mondiales des Vins Canada” – cea mai apreciată competiție din America de Nord, cinci vinuri produse în țara noastră au luat câte o un Grand Gold – cea mai înaltă distincție acordată, iar astfel au intrat în „Top 50 cele mai apreciate vinuri”. În același timp, la finalul lunii noiembrie, Vinul Moldovei a stabilit un nou record la concursul internațional „Galicja Vitis” din Polonia,  unde a luat 72 de medalii de aur. Distincțiile câștigate denotă eforturile comune și colaborarea strânsă depusă de vinificatorii reuniți sub brandul de țară „Wine of Moldova” și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), un promotor al vinurilor moldovenești de calitate.

Irina Bîstrițchi, director adjunct, Oficiul Național al Viei și Vinului: „În ciuda perioadei actuale marcate de schimbări majore pe plan mondial, munca depusă de membrii industrie vinicole este apreciată la nivel internațional. Noile succese înregistrate atât la cea mai mare competiție din America de Nord, „Sélections Mondiales des Vins Canada”, cât și la Galijca Vitis din Polonia denotă calitate înaltă a vinurilor moldovenești și este un pas sigur pentru consolidarea imaginii brandului vinicol de țară, care cu siguranță, va aduce cu sine și creșterea exporturilor vinurilor de calitate. Oficiul Național al Viei și Vinului va continua să susțină participarea vinificatorilor moldoveni la cele mai importante  concursuri internaționale de profil.”

În premieră, 14 vinării din Moldova au participat la „Sélections Mondiales des Vins Canada”, care în acest an s-a desfășurat sub patronajul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), precum și a Federației Mondiale a Marilor Competiții Internaționale de Vin (VINOFED). Cu toate acestea, vinificatorii moldoveni au reușit să se facă remarcați, iar în prima etapă de jurizare, cinci vinuri au obținut premiul „Grand  Gold” și au fost incluse în „TOP 50 cele mai apreciate vinuri”, alături de alte vinuri din regiunile vinicole cu tradiții extrem de cunoscute. Astfel, în clasament au fost nominalizate următoarele vinuri:
•    Aurore Syrah - Cabernet Sauvignon (2017),Fautor Winery;
•    Imperial Vin Cabernet Reserve (2018), Imperial Vin Group ;
•    Roșu de Bulboaca Limited Edition (2016), Castel Mimi;
•    Novak Red Blend #2 (2017), Novak Winery;
•    Saperavi (2018), Gitana Winery.
După numărul de medalii câștigate, Moldova se plasează pe podiumul câștigătorilor după Italia (13 medalii Grand Gold) și Franța (9 distincții Grand Gold). Astfel, vinurile moldovenești au reușit, din nou, să fie clasate alături de vinurile produse în țări precum Franța, Italia, Spania, Chile, Noua Zeelandă etc.

Iar pe continentul european, Vinul Moldovei a marcat o premieră și a luat un număr record 72 de medalii de aur, dintre care 3 Champion Grand Gold și 1 Champion Gold la ediția jubiliară a concursului Galijca Vitis din Polonia. De cea mai înaltă distincție - Champion Grand Gold - s-au învrednicit:
•    Traminer Late Harvest, Fautor Winery
•    Illustro Cabernet Sauvignon Merlot, Fautor Winery
•    Ialoveni Tare, Vinăria Ialoveni.

În acest an, Moldova fost reprezentată la concurs de 27 de vinării din țară, care au prezentat 105 mostre de vinuri. La ediția precedentă a concursului Galijca Vitis din Polonia, țara noastră a reușit să câștige 27 de medalii de aur, dintre care 1 Champion Grand Gold și 1 Champion Gold.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus