Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.12.2020

Amendamentele la Tratatul Comunității Energetice discutate de ministrul Anatol Usatîi cu ambasadorul Peter Michalko

Amendamentele la Tratatul Comunității Energetice discutate de ministrul Anatol Usatîi cu ambasadorul Peter Michalko

Amendamentele la Tratatul Comunității Energetice (TCE) au fost discutate astăzi în cadrul unei întrevederi online dintre ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, cu ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. De asemenea, la întrevedere au luat parte și nouă Ambasadori ai țărilor Uniunii Europene acreditați în Republica Moldova, și anume din Austria, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Slovacia și Suedia.

După doi ani de negocieri, la ședința Consiliului ministerial, care va avea loc la 17 decembrie 2020, urmează să fie agreat politic și parafat textul amendamentelor la TCE. Potrivit ministrul Anatol Usatîi, Republica Moldova susține amendamentele la Tratatul Comunității Energetice, care sunt necesare pentru modernizarea acestuia și avansarea statelor în edificarea și integrarea piețelor de energie a părților contractante în piețele respective din Uniunea Europeană în beneficiul tuturor consumatorilor de resurse energetice. Totodată, ministrul și-a exprimat gratitudinea pentru expertiza şi suportul acordat Republicii Moldova pentru a înainta pe agenda energetică europeană.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii are ca prioritate modernizarea infrastructurii energetice, crearea și dezvoltarea piețelor competitive de energie electrică și gaze naturale, dezvoltarea sectorului energiei regenerabile şi eficienței energetice, prin urmare vom adapta măsurile de reformă a politicii respective în conformitate cu Tratatul Comunității Energetice și legislația Uniunii Europene”, a adăugat Anatol Usatîi.

De asemenea, Anatol Usatîi a mulțumim ambasadorilor pentru suportul acordat Republicii Moldova în depășirea efectelor generate de COVID-19, menționând că în contextul crizei pandemice este imperativ, mai mult ca oricând, de a avea o colaborare strânsă cu toți partenerii.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, Republica Moldova este parte contractată a Tratatului Comunității Energetice din anul 2010.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus