Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.11.2020

MADRM și Banca Mondială au evaluat progresul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)

MADRM și Banca Mondială au evaluat progresul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în comun cu Banca Mondială au evaluat, astăzi, în cadrul unei ședințe on-line, progresele Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), înregistrate în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie curent.

Echipele de experți au analizat activitățile desfășurate în cadrul Proiectului prin prisma a patru componente: managementul siguranței alimentelor, facilitarea accesului la piețele de desfacere, sporirea productivității solurilor printr-un management durabil al terenurilor și managementul proiectului.

Până în prezent 43 de grupuri de producători, din care fac parte 235 agenți economici au beneficiat de resurse de grant în valoare de 12 milioane dolari SUA. Principalele domenii de investiții constituie dezvoltarea infrastructurii frigorifice, achiziționarea uscătoriilor cu linii de sortare și procesare a prunelor, unități de transport frigorific și echipament specializat pentru procesarea alunelor şi migdalelor, linii de confecționare a lăzilor de carton, etc.

Printre succesele proiectului se numără și dotarea laboratorului de la Bălți cu echipament și mobilier și efectuarea lucrărilor de construcție a laboratorului de încercări a calității și sănătății plantelor, furajelor și produselor alimentare din orașul Cahul.

Totodată, în perioada de raportare au fost realizate activități de monitorizare privind respectarea  procedurilor de mediu pentru desfășurarea activităţilor de construire a obiectivelor agro-industriale. La fel, a fost acordat suport în domeniul evidenței contabile şi managementului financiar pentru 31 grupuri de producători și parteneriate.

În anul curent, a fost publicată cea de-a 2-a ediție a Broșurii „10 Istorii de Succes”. Broșura a fost elaborată în limbile română și engleză și tipărită în 300 de exemplare. De asemenea, a fost elaborat, publicat și distribuit Ghidul practic „Grupurile de producători. De la primii pași la profitabilitate și creștere”.

În cadrul evenimentului, evaluatorii au apreciat buna implementare a Proiectului MAC-P, prin asigurarea de achiziții conform procedurilor Băncii Mondiale şi debursării surselor financiare în conformitate cu prevederile contractuale.

Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), a fost lansat în anul 2012 și va continua până la 30 iunie 2021. Obiectivul principal al proiectului este sporirea competitivității sectorului agroalimenar al Republicii Moldova prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor, oferind agricultorilor resurse financiare pentru dezvoltarea infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus