Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-11-20/secretarul-de-stat-tatiana-ivanicichina-a-participat-la-evenimentul-moldova-business-week-2020-64715.html
Data: Nov 20, 2020 (19:55)

Secretarul de stat Tatiana Ivanicichina a participat la evenimentul Moldova Business Week 2020

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor,Tatiana Ivanicichina, a participat la cea de-a 7-a ediție a evenimentului Moldova Business Week, unul din cele importante evenimente economice ale anului organizate pe platformă guvernamentală, în cadrul căruia a vorbit despre politica bugetar-fiscală promovată de Guvern pentru o economie stabilă.

Potrivit Tatianei Ivanicichina, pandemia globală COVID-19 și seceta din acest an au un puternic impact negativ, social și economic asupra Republicii Moldova, însă răspunsul autorităților la evoluțiile în sănătatea publică și la disciplina publică au contribuit la temperarea treptată a efectelor pandemiei: „După faza de stabilizare, măsurile promovate se vor orienta spre relansarea creșterii economice. Acestea urmează a fi implementate concomitent cu consolidarea finanțelor publice, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu, deoarece reprezintă baza pentru stabilitatea și creșterea economică durabilă”.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor a menționat că, Guvernul a reacționat prompt la pandemie prin adoptarea unui pachet de măsuri bugetar-fiscale. Primordial au fost alocate mijloace financiare suplimentare în sectorul ocrotirii sănătății pentru procurarea echipamentelor medicale și de protecție necesare. Pentru asigurarea protecției sociale a cetățenilor, dar și menținerea consumului ca parte componentă a PIB, Guvernul și-a consolidat capacitățile bugetare și a asigurat achitarea integrală și în termen a tuturor prestațiilor sociale, pensiilor și salariilor în sectorul bugetar.

De asemenea, Tatiana Ivanicichina a subliniat că, consolidarea poziției bugetar-fiscale și gestionarea responsabilă a finanțelor publice continuă să fie obiectivul principal al Guvernului pentru perioada anilor 2021-2023: „Pe termen mediu se prognozează o redresare treptată a economiei. În cazul în care răspândirea epidemiei COVID-19 va fi temperată în timp scurt, cu o recuperare economică ulterioară, scenariul de bază prevede că PIB-ul real se va reduce cu 4,5 la sută în anul 2020, revenind la o creștere de circa 4 la sută anual pe parcursul anilor 2021-2023”.

Referindu-se la măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, Secretarul de stat a punctat că, aceastea au drept scop să contribuie la soluționarea constrângerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova, în contextul situației economice și sociale existente. Aceste măsuri sunt orientate spre asigurarea unei legislații fiscale și vamale favorabile dezvoltării economice, consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri.

Astfel, printre principalele măsuri de politică fiscală și vamală propuse pentru anul 2021 se numără: majorarea scutirii personale, scutirii suplimentare majore (cu 5%) și scutirii pentru persoanele întreținute (cu 50%); uniformizarea cotelor de impozitare a veniturilor; impozitarea veniturilor financiare (la cota de 3%), dar și eliminarea impozitării dividendelor distribuite persoanelor juridice. De asemenea, se propune uniformizarea cotelor TVA în agricultură, prin aplicarea unei cotei reduse a TVA de 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți, producția agricolă primară, precum și derularea în continuare a Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, un obiectiv primordial al Guvernului, în condițiile actuale este consolidarea veniturilor bugetare printr-o administrare fiscală și vamală eficientă și nu prin majorarea poverii fiscale. Astfel, pe lângă faptul că se asigură o majorare a surselor bugetare, aceasta contribuie substanțial la dezvoltarea unui mediu concurențial loial – o condiție indispensabilă pentru dezvoltare economică sustenabilă: „Vreau să vă asigur că, prioritatea Guvernului în raport cu mediul de afaceri este simplitatea, claritatea și comoditatea procesului de calculare și achitare a impozitelor și taxelor”.