Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.11.2020

Bugetul Fondulului național pentru dezvoltarea regională ar putea fi majorat

Bugetul Fondulului național pentru dezvoltarea regională ar putea fi majorat

Comisia mediu și dezvoltare regională a Parlamentului a examinat, în cadrul ședinței de astăzi, un proiect de modificare a articolului 6 al Legii privind dezvoltarea regională în Republica Moldova, care se referă la Fondul național pentru dezvoltarea regională (FNDR).

Autorii, un grup de deputați ai Fracțiunii ACUM PLATFORMA DA, propun majorarea cuantumului FNDR, utilizat pentru finanţarea proiectelor şi programelor de dezvoltare regională, astfel ca acesta să fie de cel puţin 1% din venitul bugetului de stat, cum era până în anul 2018.

Modificările au fost propuse în urma unei analize a bugetului cuantumulului FNDR pentru ultimii doi ani, care a constatat că acest fond este subfiînanţat.

Potrivit autorilor, în actuala formulă de finanțare, Fondul nu poate răspunde problemelor majore cu care se confruntă majoritatea regiunilor de dezvoltare. Astfel, constrângerile financiare la implementarea unor proiecte esenţiale, de anvergură regională, creează probleme de funcţionare şi de credibilitate pe fundalul creşterii aşteptărilor şi implicării active participative a actorilor regionali, se arată în nota informativă care însoțește proiectul de lege.

De notat că, până în anul 2018, FNDR a constituit 1% anual din bugetul de stat, cu excepţia veniturilor cu destinaţie specială – Fondul Rutier, Fondul pentru Eficienţă Energetică, Fondul Ecologic Naţional. La 27 iulie 2018 a fost modificat articolul 6 din Legea privind dezvoltarea regională în Republica Moldova și s-a decis ca volumul FNDR să nu fie stabilit în funcție de evoluţia veniturilor bugetului de stat, ci să fie aprobată o sumă fixă prin legea anuală a bugetului de stat.

În anul curent, Fondul a primit din bugetul de stat suma de 220 mln de lei.

Proiectul de lege urmează a fi dezbătut în ședință plenară, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus