Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.11.2020

Miniștrii agriculturii din sud-estul Europei s-au reunit în cea de-a XIV-a ședință anuală de lucru

Miniștrii agriculturii din sud-estul Europei s-au reunit în cea de-a XIV-a ședință anuală de lucru

Miniștrii agriculturii din sud-estul Europei s-au reunit astăzi, în cea de-a XIV-a ședință anuală de lucru. Evenimentul a fost organizat cu scopul de a aborda în comun provocările și problemele actuale din sectorul agricol și dezvoltarea rurală, precum și de a discuta politicile inovatoare și durabile în domeniile vizate pentru alinierea la practicile UE. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din țara noastră a fost reprezentat la eveniment, de Secretarul de Stat, Dorin ANDROS, responsabil de politicile în domeniul dezvoltării regionale și rurale.

Dorin Andros a mulțumit pentru decizia participanților de a acorda statutul de observator MADRM-ului, în cadrul Grupului de lucru permanent pentru dezvoltare rurală regională (SWG) din Europa de Sud-Est. De asemenea, în discursul său, oficialul a vorbit despre mecanismul de subvenționare în sectorul agricol pentru a impulsiona dezvoltarea afacerilor și a spori competitivitatea în sector, precizând că principala sursă de subvenționare a producătorilor agricoli este Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, ce constituie un miliard de lei anual.

„Funcționarea și dezvoltarea mecanismului de subvenționare din partea statului, stimulează și încurajează investițiile în domeniul agricol și are un efect de extindere asupra creării locurilor de muncă în mediul rural, reducerii sărăciei, migrație populației, precum și creșterii stabilității siguranței și securității alimentare a populației. Subvențiile post-investiționale și subvențiile în avans, oferă o perspectivă de creștere a competitivității sectorului agroalimentar prin restructurare și modernizarea, adaptarea la standardele Europene, precum și asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale în agricultură, și bineînțeles îmbunătățirea nivelului de trai în mediul rural”, a menționat Secretarul de Stat, Dorin Andros.

Totodată, oficialul MADRM a vorbit despre locul agriculturii în economia țării și forța de muncă în sector, subliniind că: „Republica Moldova este o țară dependentă de agricultură și dezvoltarea rurală. În ultimii 5 ani contribuția agriculturii la formarea Produsului Intern Brut variază între 11 – 12%, iar împreună cu industria prelucrătoare aceasta depășește 25%. Produsele agricole și alimentare asigura în mediu 45% din exportul produselor autohtone.  Peste jumătate din populația țării locuiește în spațiul rural, iar în agricultură sunt antrenați peste 21% din populație. În ultimii ani, numărul angajaților din localitățile rurale în sectorul agricol a crescut, ceea ce denotă inițierea noilor afaceri, star-up-uri sau extinderea capacităților de producție a entităților existente în localitățile rurale, inclusiv a celor agricole, prin mecanismul de subvenționare”.

În același context, Secretarul de Stat a specificat evoluțiile privind armonizarea legislației și apropierea de standardele Europene, nominalizând îmbunătățirea mecanismului de subvenționare al agricultorilor prin extinderea plafonului de vârstă pentru tinerii fermieri de la 35 ani la 40 ani, completarea legislației în vigoare cu reglementări concrete privind plățile directe, stimularea investițiilor în sectorul post-recoltare și prelucrare a producției agricole prin excluderea condiției prezenței a 5o% a materiei prime proprii. În același context, fiind creat și grupul de lucru responsabil de elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală  2020+, precum și dezvoltarea programelor sectoriale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Secretarul de Stat, a reiterat importanța participării țării noastre la cooperarea regională împreună cu membrii SWG, pentru a îmbunătăți politicile în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, a pune în aplicare politicile inovatoare și durabile în agricultură și dezvoltare rurală și a reuși apropierea de Uniunea Europeană. De asemenea, oficialul a subliniat suportul UE oferit prin proiectul Twinning „Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și alimentație”, dar și aprobarea proiectului TAIEX privind ,,Organizarea controalelor oficiale privind registrele de productivitate a efectivelor de oi și caprine și a animalelor de reproducție. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus