Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.11.2020

Reprezentanții AmCham au venit cu un set de propuneri către Guvern care prevăd alinierea practicilor fiscale la cele internaționale și asigurarea unor măsuri de predictibilitate

Reprezentanții AmCham au venit cu un set de propuneri către Guvern care prevăd alinierea practicilor fiscale la cele internaționale și asigurarea unor măsuri de predictibilitate

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la ședința online cu reprezentanții Camerei de Comerţ Americane în Republica Moldova (AmCham) unde s-a discutat despre setul de măsuri fiscale  pentru anul 2021, menite să  îmbunătățească mediului de afaceri.

Premierul a adus mulțumiri reprezentanților business-ului pentru dialogul deschis și măsurile întreprinse în perioada pandemiei.

„Vă mulțumesc pentru tot suportul pe care l-ați oferit în această perioadă extrem de dificilă. Indiferent de probleme, s-a muncit, s-a plătit impozite și s-a făcut așa încât Guvernul să poată achita salarii, pensii și să continue finanțarea proiectelor investiționale”, a spus Ion Chicu.

În cadrul ședinței, reprezentanții AmCham au venit cu un set de propuneri către Guvern care prevăd alinierea practicilor fiscale la cele internaționale și asigurarea unor măsuri de predictibilitate. S-au referit la stabilirea unui calendar fiscal pe accize și plafonarea TVA-ului, deducerea cheltuielilor care prevăd combaterea Covid-19, clarificarea modului în care funcționează nerezidenții, dar și despre e-factura, etc.

Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că în anul 2021, Guvernul își propune să vină cu măsuri clare de susținere a mediului de afaceri în țara noastră.

„Vom veni în continuare cu măsuri de susținere a business-ului. Ne propunem să rambursam TVA-ul acumulat pe intern, iar la această etapă deja subvenționăm plățile salariale. De asemenea, planificăm să compensăm dobânda la credite pentru agricultori. Este foarte important că pentru 2021-2022 Guvernul va continua să investească în infrastructură și vom face investiții sociale capitale. Atenția Executivului va fi pe consolidarea sistemului medical și nicidecum nu vom veni cu măsuri de restricționare a economiei”, a subliniat prim-ministrul.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, a vorbit despre câteva măsuri care fac parte din politica fiscală a Guvernului pentru anii 2021-2023. Este vorba despre diminuarea costurilor agenților economici prin creșterea numărului de persoane apte de muncă, în special a tinerilor din țară și de peste hotare. Prioritate vor avea persoanele care și-au pierdut locul de muncă începând cu 17 martie 2020. În plus, angajatorii care vor încadra în câmpul muncii persoane cu dizabilități, vor beneficia de subvenționare de 100% a plăților salariale.

S-a menționat și faptul că se fac progrese și în sensul lichidării poliției economice. În acest sens a fost creat un grup de lucru la nivelul Serviciului Fiscal de Stat, iar începând cu 1 ianuarie 2021 acesta va prelua toate atribuțiile poliției economice.

La final, membrii Camerei de Comerț Americane au mulțumit premierului pentru oportunitatea de a discuta despre problemele pe care le confruntă antreprenorii și a identifica soluțiile pentru depășirea acestora, se arată în comunicatul guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus