Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.10.2020

Cooperarea economică moldo-chineză în contextul crizei pandemice abordată în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Chinei în Republica Moldova

Cooperarea economică moldo-chineză în contextul crizei pandemice abordată în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Chinei în Republica Moldova

Cooperarea economică dintre Republica Moldova și China în contextul crizei pandemice, a fost abordată în cadrul unei întrevederi dintre secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, și ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong.

În cadrul discuției părțile au discutat despre relațiile comercial-economice între cele două țări în contextul pandemiei de COVID-19 și stadiul actual al procesului de negocieri pe marginea Acordului de Comerț Liber dintre Moldova și China.

Potrivit Iulianei Drăgălin, criza pandemică a generat, pe parcursul perioadei ianuarie-august, o reducere considerabilă a exportului de mărfuri pe piața chineză. O cauză a acestei diminuări este spectrul mic de produse pasibile exportului în această țară. În aceeași perioadă, importurile din Republica Populară Chineză au menținut un trend constant.

Secretarul de stat a menționat că este important de a menține un dialog continu pentru a dezvolta relații echitabile și reciproc avantajoase, inclusiv în ceea ce ține de negocierea Acordului de Liber Schimb.

Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău a susținut mesajul secretarului de stat, invitând Ministerul Economiei și Infrastructurii să participe la lansarea celei de-a 3-a ediție a evenimentului „China International Import Expo” și la „Hongqiao International Economic Forum”, care vor avea loc în luna noiembrie curent.

La final, secretarul de stat a reiterat importanța cooperării Republicii Moldova cu partenerii chinezi atât din punct de vedre economic, cât și social, în special, în contextul crizei care a afectat întreaga lume.

După valoarea schimburilor comerciale înregistrate în perioada ianuarie-august 2020, China se clasează pe locul 5 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 7,86% din volumul comerțului total, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus