Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.10.2020

Slovacia va oferi bani pentru reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă din orașul Ialoveni

Slovacia va oferi bani pentru reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă din orașul Ialoveni

Astăzi, la Ialoveni a avut loc conferința de lansare a unui proiect de dezvoltare regională, ce va fi realizat cu suportul Slovaciei și are drept scop îmbunătățirea calității vieții printr-un acces mai bun la apă potabilă în orășel și creșterea gradului de conștientizare a gestionării raționale a apei. Evenimentul de lansare a proiectului moldo-slovac „Apă potabilă în Ialoveni: îmbunătățirea calității vieții în Orașul Ialoveni prin acces îmbunătățit la apă potabilă și conștientizarea despre managementul apei“, a întrunit reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Senec-Pezinok, Slovacia, Agenției  de Dezvoltare Regională Centru, Republica Moldova, Primăriei Ialoveni, consilieri locali și locuitori ai orașului Ialoveni.

Valoarea totală a proiectului este de 219.950,00 EUR (din această subvenție ODA slovacă 199.950,00 EUR și cofinanțarea Agenției de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok 20 000,00 EUR).

Primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru acceptul de a susține inițiativa administrației locale și a munci în echipă în proiect, menționând că: „Aprobarea finanțării pentru acest proiect va rezolva problema asigurării cu apă a tuturor locuitorilor orașului”.

Proiectul prevede îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare prin reabilitarea unei părți a sistemului de alimentare cu apă din Ialoveni (1035 m), dar și informarea și conștientizarea populației în vederea gestionării eficiente a resurselor de apă și abordarea unui comportament responsabil față de mediu.

Directorul ADR Centru, Viorel Jardan, a precizat că este cel de-al patrulea proiect, implementat în comun cu partenerii din Slovacia: „Ne confruntăm cu o multitudine de probleme, însă, considerăm că sectorul de alimentație cu apă și sanitație este unul prioritar și mulțumim partenerilor slovaci pentru că s-au pliat pe necesitățile noastre și astăzi suntem mai aproape de a soluționa această problemă pentru locuitorii orașului Ialoveni. Proiectul este un model de bune practice și rezultatele sunt cele așteptate de locuitori”.

La rândul său, directorul interimar al ADR Senec-Pezinok din Slovacia, Eva Lovasicova, a salutat partenerii și a specificat că este o placere din partea organizației pe care o reprezintă să coopereze la cel de-al 4-lea proiect, felicitând pe această cale locuitorii orașului, dar și echipa de proiect pentru implicare și perseverență.

Managerul de proiect, reprezentantul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Senec-Pezinok, Slovacia, Eva Balazovicova, a precizat că  activitățile planificate în proiect vor consolida relațiile de prietenie dintre Agenții, inclusiv, instituții dintre țări, subliniind că: „Prin realizarea mai multor activități comune, ați demonstrat că sunteți parteneri de nădejde, astfel, Slovacia continuă acordarea suportului în cadrul proiectelor de dezvoltare pentru ca împreună să ne bucurăm de creșterea nivelului de trai pentru locuitorii Regiunii Centru”.

Proiectul va derula până în luna aprilie 2022 și va asigura conexiunea fiabilă la apă potabilă a 18.500 de locuitori, precum și  va permite conectarea la sistemul centralizat a circa 700 de gospodării.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus