Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.10.2020

Guvernul a aprobat Programul Național de Dezvoltare a Apiculturii pentru perioada 2021-2025

Guvernul a aprobat Programul Național de Dezvoltare a Apiculturii pentru perioada 2021-2025

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 21 octombrie curent, Programul Național de Dezvoltare a Apiculturii pentru perioada 2021-2025, ce are drept scop restructurarea şi modernizarea sectorului apicol și creșterea competitivității produselor apicole atât pe piața internă cât și la export, în perioada nominalizată. În acest sens, concomitent a fost aprobat și un Planul de acțiuni pentru următorii doi ani.

Principalul obiectiv al  Programului este ca până în anul 2025, volumul producției de miere exportată să crească până la 8, 2 mii tone, ceea ce este de două ori mai mult decât în prezent. Astfel, pentru realizarea obiectivului major, în perioada nominalizată urmează să fie implementate mai multe obiective specifice ce țin de:

 sporirea patrimoniului apicol și creșterea productivității stupinelor;
 
îmbunătățirea fondului genetic apicol autohton și stării de sănătate a familiilor de albine;
 
diversificarea producției apicole și consolidarea capacităților de producere și prelucrare a produselor apicole cu valoare adăugată prin cooperare și creare de centre apicole și grupuri de producători;
 
promovarea culturii consumului mierii și stimularea comercializării locale;  
 
stimularea practicării apiculturii industriale prin consolidarea capacităților apicultorilor și creșterii numărului de specialiști tineri în sector.
 
Costurile totale necesare pentru implementarea Programului în perioada nominalizată constituie circa 1,1 miliarde lei. O parte din bani vor fi alocați din bugetul statului prin Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, iar o altă parte de acțiuni vor fi realizate în comun cu instituțiilor implicate în realizarea programului și prin atragerea investițiilor străine sau cu suportul partenerilor de dezvoltare. Conform estimărilor, beneficiile directe din activitățile apicole vor fi de circa 4 ori mai mari decât investițiile statului.  

În cadrul ședinței de Guvern, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU a menționat importanța implementării Programului Național pentru dezvoltarea durabilă a sectorului apicol în Republica Moldova, precizând că: „Majorarea numărului de stupine profesionale și stupinelor de prăsilă, inclusiv dezvoltarea clusterelor apicole, va asigura implementarea metodelor moderne de întreținere și reproducere a albinelor, producerii în apicultură și creșterii volumului producției apicole. Dezvoltarea sectorului apicol va avea impact atât asupra majorării volumului producției apicole, cât și asupra producției agroalimentare globale, deoarece albina meliferă asigură polenizarea a peste 80% din culturile agricole, dar și a florei spontane”.

Programul Național de Dezvoltare a Apiculturii în Republica Moldova pentru anii 2021-2025 a fost elaborat cu suportul Proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus