Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.10.2020

Vicepremierul Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Anna Bjerde

Vicepremierul Serghei Pușcuța a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Anna Bjerde

Conducerea Ministerului Finanțelor a avut astăzi o întrevedere online cu vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Anna Bjerde, în contextul Ședințelor anuale ale Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale. Părțile au discutat mai multe subiecte de pe agenda bilaterală, precum și au trasat noi priorități privind dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Banca Mondială și Republica Moldova.

În debutul întrevederii, Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a exprimat gratitudine reprezentanților Băncii Mondiale pentru suportul constant oferit țării noastre: „Banca Mondială este un partener strategic pentru Republica Moldova, iar menținerea și extinderea cooperării noastre reprezintă o prioritate a Guvernului. Proiectele implementate cu sprijinul Dvs. ne asigură o bază bună pentru dezvoltarea economică stabilă și durabilă. Avem foarte multe proiecte importante pentru noi, în domeniul educației, sistemul energetic, mediul de afaceri, sfera socială, etc. De asemenea, Vă mulțumim că sunteți alături de noi în procesul de depășire a consecințelor răspândirii pandemiei COVID-19”.

În continuare, Ministrul Finanțelor a reiterat principalele acțiuni întreprinse de autoritățile Republicii Moldova pentru combaterea răspândirii pandemiei COVID-19, precum și pentru atenuarea efectelor negative generate de situația epidemiologică. În acest sens, acțiunile întreprinse se referă la sporirea fondului de salarizare pentru cadrele didactice, dotarea școlilor cu echipament necesar desfășurării studiilor la distanță, majorarea salariilor pentru cadrele medicale începând cu 1 septembrie anul curent, precum și implementarea mai multor programe de susținere a mediului de afaceri și sectorul agricol.

Totodată, Serghei Pușcuța a declarat că aurotitățile Republicii Moldova au în continuare ca prioritate implementarea tuturor reformelor asumate în mai multe domenii cheie, dar și vor întreprinde măsuri concrete pentru redresarea și dezvoltarea economiei naționale în perioada post-pandemică.

La rândul lor, reprezentanții Băncii Mondiale au pledat pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor de cooperare în diverse domenii, precum și au manifestat disponibilitate de a susține în continuare Republica Moldova în implementarea reformelor asumate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, la întrevedere au mai participat directorul executiv al Băncii Mondiale, Koen Davidse, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu și Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus