Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.10.2020

Oamenii de afaceri turci interesați să investească în Republica Moldova

Oamenii de afaceri turci interesați să investească în Republica Moldova

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri Anadolu (ASKON), din Antalya, Turcia. Ministrul Railean a prezentat potențialul investițional al Republicii Moldova și domeniile de interes pentru partea turcă, printre care infrastructura drumurilor, sectorul automotiv, energetic, sectorul transportului aerian etc.

Companiile membre ale Asociației ASKON, care au participat la ședința de astăzi, dezvoltă afaceri în domeniul construcțiilor, industriei textile, arhitecturii de interior, precum și afaceri în asistența medicală. Investitorii au menționat că întreprinderile pe care le gestionează sunt într-o dezvoltare continuă, astfel aceștia își propun să-și extindă afacerile și în Republica Moldova.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Railean a menționat despre facilitățile Zonelor Economice Libere, a Platformelor Industriale Multifuncționale – program care recent a fost aprobat de Guvern. De asemenea, ministrul a încurajat antreprenorii să participe la licitațiile pentru modernizarea infrastructurii drumurilor, infrastructurii feroviare, precum și aeroportuare.

„Apreciem interesul antreprenorilor turci în dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova. La moment, aici activează 1255 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumând 989.267 mln lei, astfel Turcia clasându-se pe locul șapte în topul partenerilor investiționali, după valoarea capitalului investit. Ne bucurăm că numărul companiilor este în continuă creștere, precum și a celor interesați de facilitățile și oportunitățile investiționale ale țării noastre”, a declarat Sergiu Railean.

Reprezentanții Asociației au mulțumit ministrului Railean pentru prezentarea potențialul investițional al Republicii Moldova și pentru eforturile Guvernului în vederea creării unui mediu avantajos pentru atragerea investițiilor străine în economia națională.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia, în perioada ianuarie-martie 2020 a înregistrat suma de 138,973 mln USD (-12,59% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent). După valoarea volumului schimburilor comerciale în perioada menționată, Turcia se situează pe locul 6 printre principalii parteneri comerciali ai Moldovei la nivel mondial, cu o pondere de 6,81% în comerțul total al țării noastre, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus