Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-10-21/guvernul-a-aprobat-amendamente-la-acordul-privind-comer-ul-liber-cu-ucraina-64516.html
Data: Oct 21, 2020 (21:38)

Guvernul a aprobat amendamente la Acordul privind comerțul liber cu Ucraina

În cadrul ședinței de Guvern, condusă de prim-ministrul Chicu, s-a decis inițierea negocierilor și aprobarea semnării Protocolului de amendare a Acordului privind comerțul liber dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, semnat la Chișinău la 13 noiembrie 2003.

Potrivit Protocolului, urmează a fi revizuite regulile de origine a mărfurilor, aplicate în cadrul comerțului bilateral.

Aprobarea amendamentelor vine în contextul în care Ucraina aplică din luna ianuarie 2019 prevederile Convenției PEM (Convenția cu privire la regulile de origine preferențiale Pan-Euro-Mediteraneene) în comerțul cu Uniunea Europeană.

Țara noastră din 2015 a devenit stat membru la Convenția PEM și conform Protocolului II al Acordului de Asociere RM-UE aplică prevederile acesteia în comerțul cu țările UE. În rezultat, Moldova și Ucraina vor utiliza identic regulile de origine în comerțul bilateral și principiul cumulării diagonale, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.