Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-10-20/conducerea-ministerului-finan-elor-a-avut-o-intrevedere-cu-koen-davidse-directorul-executiv-al-banci-64507.html
Data: Oct 20, 2020 (20:38)

Conducerea Ministerului Finanțelor a avut o întrevedere cu Koen Davidse, Directorul executiv al Băncii Mondiale

Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța, Secretarii de stat ai Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina și Gabriela Cuneva, precum și Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu au avut astăzi o întrevedere cu Directorul executiv al Băncii Mondiale, Koen Davidse. Evenimentul a avut loc în cadrul Ședințelor anuale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Grupului Băncii Mondiale, care s-au desfășurat la Washington în format on-line.

În debutul întrevederii, Vicepremierul Pușcuța a mulțumit reprezentanților Băncii Mondiale pentru suportul constat oferit Republicii Moldova, atât sub formă de sprijin bugetar, cât și în cadrul numeroaselor proiecte importante pentru țara noastră.

De asemenea, Ministrul Finanțelor a menționat că, în pofida crizei fără precedent provocată de pandemia COVID-19, autoritățile Republicii Moldova au depus eforturi consolidate pentru realizarea tuturor angajamentelor asumate: „Pe parcursul anului 2020, în Republica au fost întreprinse mai multe acțiuni privind redimensionarea și sporirea cheltuielilor bugetare pe componentele care vin să susțină social populația Republicii Moldova, dar și să protejeze de râspândirea pandemiei COVID-19. O atenție sporită a fost acordată sistemului de sănătate publică, sistemului educațional, domeniului protecției sociale și sectorului economiei reale”.

Astfel, acțiunile întreprinse se referă la sporirea fondului de salarizare pentru cadrele didactice, dotarea școlilor cu echipament necesar desfășurării studiilor la distanță, majorarea salariilor pentru cadrele medicale cu 30% începând cu 1 septembrie anul curent, precum și sporul salarial de până la 100% pentru cadrele medicale care activează în secțiile COVID-19. De asemenea, în această perioadă a fost majorat fondul de șomaj, fondul de susținere a populației, dar și fondurile destinate acordării ajutoarelor sociale.

De asemenea, Vicepremierul Pușcuța a informat reprezentanții Băncii Mondiale despre programele de susținere a mediului de afaceri, implementate pe parcursul anului curent, precum Programul de rambursare a TVA, Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de subvenționare a șomajului tehnic și staționării, care au scopul de atenuare a consecințelor negative provocate de pandemia COVID-19.

Referindu-se la priorități, Ministrul Finanțelor a menționat că, autoritățile Republicii Moldova vor continua implementarea agendei ample de reforme, precum și se va acorda o atenție deosebită domeniilor sănătății și protecției sociale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, părțile au convenit să aibă un dialog permanent pentru a identifica prioritățile cooperării de mai departe.