Trimite e-mail | Printeaza
Social
19.10.2020

Banca Mondială continuă să monitorizeze implementarea Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”

Banca Mondială continuă să monitorizeze implementarea Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”

În perioada 19 – 22 octombrie o misiune a Băncii Mondiale va evalua nivelul de realizare a componentelor Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM). Prima ședință a avut loc astăzi , 19 octombrie, în format online, la care au participat Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării; Anatolie Topală, secretarul general al ministerului; echipa PRIM și reprezentanții Băncii Mondiale - Flora Kelmendi și Lucia Casap.

În cadrul acesteia, a fost pus în discuție progresul privind implementarea activităților ce țin de revizuirea formulei de finanțare per elev, mecanismul financiar al activităților extra-curriculare și pilotarea formulei de finanțare în învățământul preșcolar.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării a ținut să accentueze că toate componentele acestui proiect au un impact extrem de important asupra sistemului educațional din Republica Moldova, iar apropiindu-ne tot mai mult de finalul acestuia, rezultatele devin tot mai resimțite. „Datorită „Proiectului Reforma Învățământului în Moldova” am reușit să implementăm cele mai înalte standarde în educație. Ne bucură faptul că principalii beneficiari ai acestuia, copiii, au reușit deja să vadă cum este să învețe în condiții optime. Atunci când copiii spun că acum învață în școala la care cândva doar au visat sau pe care au văzut-o doar în filme, înțelegem cât de importante sunt schimbările pe care le aduce acest proiect.” a declarat ministrul.

În următoarele zile,  agenda discuțiilor va include și progresele înregistrate în ceea ce privește: implementarea lucrărilor de renovare a școlilor în cadrul PRIM; implementarea sub-componentei ce ține de standardele școlare, inclusiv achiziționarea echipamentului și formarea cadrelor didactice  și de conducere;  implementarea sub-componentei ce ține de îmbunătățirea Sistemului Informațional de Management în Educație; implementarea activităților ce țin de implicarea cetățenilor, sondaje cu beneficiarii, mecanismul de soluționare a reclamațiilor și progresul privind implementarea sub-componentei ce sprijină Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, ultima misiune a Băncii Mondiale în acest sens a avut loc în luna iunie, la fel, în format online. Obiectivele vizitei desfășurate la distanță de către reprezentanții Băncii Mondiale sunt de a acorda suport  Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în implementarea PRIM, de a evalua progresul în realizarea obiectivelor de dezvoltare PRIM și de a evalua impactul pandemiei de COVID-19 asupra necesităților sectorului și asupra implementării proiectului.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus