Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-10-08/numarul-total-de-alegatori-inscri-i-in-registrul-de-stat-al-alegatorilor-la-etapa-incheierii-procedu-64441.html
Data: Oct 8, 2020 (21:29)

Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor la etapa încheierii procedurii de actualizare a listelor electorale este de 3 287 140

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că, la momentul de finalizare a procedurii de actualizare a listelor electorale, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3 287 140 cetățeni cu drept de vot.

Din numărul total de alegători:

2 798 306  sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II din țară;
232 631 - nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării;
256 203 - cetățenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituţionale ale Republicii Moldova.
Codul electoral prevede că, la această etapă, are loc tipărirea listelor electorale de bază, care se transmit de către CEC autorităţilor administraţiei publice locale cu cel puţin 22 de zile înainte de ziua alegerilor, în 3 exemplare. Două exemplare ale listelor se transmit imediat biroului electoral al secţiei de votare, iar un exemplar se păstrează la primărie.

 Alegătorii sunt invitați să verifice corectitudinea înscrierii datelor din listele electorale atât la biroul electoral al secției de votare care corespunde domiciliului sau reședinței valabile, cât și pe pagina web oficială a Comisiei, accesând butonul „Verifică-te în Registrul de Stat al Alegătorilor” sau direct pe liste.cec.md, selectând regiunea, localitatea și secția de votare la care sunt arondați.

 Atragem atenția că modificări în listele electorale pot fi solicitate cel târziu în ziua precedentă zilei alegerilor, adică până pe 31 octombrie, inclusiv.