Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.10.2020

Ministerul Finanțelor continuă consultările privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021

Ministerul Finanțelor continuă consultările privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021

Conducerea Ministerului Finanțelor a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup, Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” și Institutului Național de Cercetări Economice, în cadrul căreia au fost examinate măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul viitor.

În debutul ședinței, Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, a mulțumit tuturor participanților pentru interesul manifestat față de măsurile politicii fiscale și vamale pentru anul 2021: „Încercăm să acoperim o arie cât mai largă a grupurilor de participanți în procesul de consultare publică a documentului de politică fiscală și vamală. Toate propunerile vor fi analizate și vom determina ce măsuri vor fi introduse în proiectul de lege, care la fel va fi propus pentru consultare publică”.

Potrivit Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, scopul urmărit de Ministerul Finanțelor este promovarea unei legislații fiscale și vamale favorabilă dezvoltării economice și asigurarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice, inclusiv a programelor existente de susținere a mediului de afaceri.

Dorel Noroc a făcut o trecere în revistă a programelor de susținere a mediului de afaceri, lansate în anul curent. Este vorba de: Programul de subvenționare a plăților pentru șomaj tehnic și staționare, Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de rambursare a TVA.

În continuare, părțile au examinat o serie de măsuri de politică fiscală și vamală precum: scutirile acordate persoanelor fizice, uniformizarea cotelor impozitelor pe venit, regimul fiscal al dividendelor distribuite persoanelor juridice, posibilitatea includerii taxei rutiere în cota accizei aferentă produselor petroliere și altele.

La rândul lor, reprezentanții mediului analitic au mulțumit Ministerului Finanțelor pentru deschiderea de a discuta acest subiect important și au salutat transparența și modul cum este consultat documentul privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021. Totodată, aceștia au menționat că unele dintre măsurile propuse necesită o atenție sporită, urmând să prezinte mai multe propuneri în acest sens, care vor fi examinate în procesul de definitivare a proiectului de lege privind politica fiscală și vamală. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus