Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.10.2020

Ion Perju: Criza pandemică a survenit într-un context climateric nefavorabil pentru sectorul agricol din Republica Moldova, fiind agravată situația din sector

Ion Perju: Criza pandemică a survenit într-un context climateric nefavorabil pentru sectorul agricol din Republica Moldova, fiind agravată situația din sector

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a participat miercuri, 7 octombrie curent, la Dialogul Regional al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO)  pentru Europa și Asia Centrală. Impactul COVID-19 asupra economiei Republicii Moldova și măsurile de urgență în vederea atenuării  consecințelor COVID-19 și a calamităților naturale din anul 2020 au fost subiectele centrale ale discuțiilor.

Ministrul a informat reprezentanții FAO despre acțiunile Guvernului aplicate în scopul prevenirii și reducerii riscului de răspândire a infecției COVID-19.

„Pandemia COVID-19 a cauzat o serie de efecte negative, Guvernul fiind în situația să adopte măsuri epidemiologice cu impact sistemic major. Au avut de suferit și producătorii agricoli, înregistrând o reducere a veniturilor din vânzări. Dacă în primele luni de pandemie sectorul vinicol, conserve, au suferit diminuări, în special din cauza cererii mai slabe a sectorului horeca, dar și diminuării exporturilor, din iunie aceste sectoare și-au reluat activitățile, înregistrând valori pozitive pe intern și la export”, a menționat oficialul.

Totodată ministrul a vorbit și despre eforturile depuse de Guvern în scopul susținerii agricultorilor în perioada pandemică.

„Criza pandemică a survenit într-un context climateric nefavorabil pentru sectorul agricol din Republica Moldova, fiind agravată situația din sector. Nivelul scăzut al precipitațiilor în perioada toamnă-primăvară au afectat considerabil suprafețele însămânțate cu culturi de toamnă, în special în zonele de sud și centru țării, iar o parte din suprafețele compromise fiind reînsămânțate. În acest context, a fost adoptată Legea privind asigurarea subvenţionată în agricultură, ce are drept scop să stimuleze accesul fermierilor la asigurările în agricultură prin revenirea la cota subvenționată de 70 % din prima de asigurare, fiind creată și posibilitatea asigurării calității recoltei. Legea menționată a extins lista de obiecte și riscuri a căror asigurare urmează a fi subvenționată (sănătatea animală, peștii). Pentru compensarea parțială a pierderilor provocate de calamitățile naturale, Guvernul a alocat 300 mln lei agricultorilor a căror culturi au fost compromise în proporție mai mare de 60%. Alte acțiuni întreprinse de MADRM pentru a nu periclita începutul lucărilor de primăvara, în perioada au ținut de redeschiderea magazinelor cu profil agricol, autorizarea comerțului ambulant cu produse locale în condiții de siguranță, facilitarea cooperării între producători, procesatori și exportatori, promovarea produselor autohtone pe piața internă”, a subliniat ministrul.

În sinteză, Ion Perju a declarat că efectele social-economice determinate de criza pandemică demonstrează suplimentar importanța dezvoltării durabile a sectorului agricol.

„În prezent, prioritățile MADRM pe termen scurt și mediu de recuperare economică sunt direcționate spre menținerea funcționalității lanțurilor valorice alimentare, spre sporirea productivității  și investițiilor în sistemele alimentare durabile, oferirea suportului financiar pentru a satisface necesitățile de finanțare a mijloacelor de producție în contextul lucrărilor agricole de toamnă, asigurarea cu furaje a sectorului zootehnic, promovarea produselor agro-alimentare pe piețele interne și externe etc.”, a conchis ministrul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus