Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.10.2020

Guvernul are în atenție sporită incidentele privind răpirea cetățenilor moldoveni de către structurile nerecunoscute din regiunea transnistreană

Guvernul are în atenție sporită incidentele privind răpirea cetățenilor moldoveni de către structurile nerecunoscute din regiunea transnistreană

Prim-ministrul, Ion Chicu a convocat o ședință de lucru în cazul acțiunilor de răpire a unui ofițer din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești și altor persoane civile de către structurile de forță nerecunoscute din regiunea transnistreană, eveniment care s-a produs în data de 7 octombrie curent.

Aceste acțiuni concertate ale structurilor de facto din regiune constituie o violare incontestabilă a drepturilor fundamentale ale omului și o provocare la adresa securității statului și ordinii de drept.

Toate autoritățile competente ale statului au întreprins imediat și pro-activ măsuri pentru a elucida toate circumstanțele cazului și a interveni pe canalele aflate la dispoziție pentru eliberarea acestora.

În acest sens, Guvernul a mobilizat toate forțele sale pentru identificarea locului aflării persoanelor, pornirea unor investigații în conformitate cu legislația penală și de procedură penală, comunicarea cu membrii familiei și celor apropiați pentru a le oferi sprijin, informarea actorilor în formatul 5+2, partenerilor de dezvoltare și organizațiilor internaționale în materie de protecție a drepturilor omului.

În cadrul ședinței de lucru, s-a decis crearea unui Grup de lucru interinstituțional pentru elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor produse, sub conducerea Procuraturii Generale.

Astăzi, în cadrul reuniunii Comitetului permanent al OSCE de la Viena, delegația Republicii Moldova va aborda problema violării constante a drepturilor omului, inclusiv informarea tuturor statelor-membre ale organizației despre acțiunile de degradare a drepturilor omului.

Guvernul și autoritățile de drept nu vor tolera abuzurile în adresa cetățenilor moldoveni și va activa toate instrumentele legale, politice și instituționale pentru contracararea fenomenului de violare a drepturilor constituționale și destabilizarea situației în țară în contextul evenimentelor ce țin de scrutinul electoral.

Facem apel către parteneri naționali și locali de a se solidariza cu acțiunile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova pentru remedierea situației drepturilor omului, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus