Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
01.10.2020

UNFPA a oferit un lot de echipamente medicale pentru protecția lucrătorilor din cele 41 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor

UNFPA a oferit un lot de echipamente medicale pentru protecția lucrătorilor din cele 41 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor

Un lot de echipamente medicale pentru  protecția personală a specialiștilor din cadrul Rețelei Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor “Youth Klinic” a fost oferit astăzi de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova. Asistența include 26, 000 perechi de mănuși, 1, 300 ecrane de protecție, 5, 500 halate, 150, 583 măști și 23, 500 bonete și este cel mai mare lot de echipamente de protecție oferit până acum Rețelei “Youth Klinic” în contextul situației epidemiologice COVID-19.

“În timpul pandemie tinerii și adolescenții se confruntă cu un nivel sporit de stres și anxietate, fetele adolescente pot fi supuse violenței, inclusiv celei sexuale, iar tinerii afectați de HIV sau cei cu dizabilități au nevoi speciale. Iată de ce serviciile de sănătate prietenoase tinerilor, inclusiv informarea și consilierea cu privire la sănătatea mintală, prevenirea violenței, planificarea familială și contracepție, sunt esențiale pentru viața lor și trebuie să rămână accesibile în orice periodă, mai ales în timpul urgențelor de sănătate publică”, a declarat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA în Moldova.

Cele 41 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor sunt instituții din cadrul sistemului public de sănătate, parte a asistenței medicale primare, care funcționează în toate raioanele țării și în municipii, oferind o gamă largă de servicii confidențiale și necesare tinerei generații. Prezentă la eveniment, Marina Golovaci, Secretar de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit partenerilor pentru donație menționând că:

”Pandemia COVID-19 ne-a pus pe toți la grea încercare, dar am devenit mai uniți. Familia ONU prin reprezentanții UNFPA în Moldova, ne-a sprijinit în toată această perioadă grea, fiind implicați activ în diverse activități de instruire a personalului medical și didactic, realizarea materialelor informative pentru populație și cadrele medicale, dar și oferirea de asistență umanitară, sub forma unor loturi de echipamente medicale, substanțe dezinfectante și produse de igienă personală. Donația oferită astăzi rețelei Youth Clinic este valoroasă, întrucât în ciuda condițiilor dificile, Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor, nu și-au întrerupt activitatea, prestând servicii extrem de necesare de consiliere psihologică, socială, asistență medicală pentru tânăra generație. Mulțumim pentru această donație importantă și pentru întregul suport oferit pe durata pandemiei”.

Potrivit Galinei Leșco, Directoarea Centrului de Resurse în Servicii de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CRSSPT) “Neovita”, Rețeaua “Youth Klinic” numără în prezent peste 200 de angajați, inclusiv medici obstetricieni-ginecologi, medici urologi-andrologi, psihologi, asistenți medicali și alți specialiști. În pofida crizei provocată de Covid-19, toate cele 41 de Centre activează în fiecare raion și oferă un pachet complex de servicii, inclusiv de planificare familială, asistență psihologică, socială, de voluntariat. Doar în primele șase luni ale anului 2020 au fost oferite peste 30 mii de consultații pentru 18, 500 de adolescenți și tineri din întreaga țară.

“Mulțumim UNFPA pentru livrarea acestui lot de echipament de protecție, extrem de necesar în contextul actualei crize, care ne va ajuta să continuăm activitatea noastră și să oferim servicii esențiale pentru sănătatea și dezvoltarea adolescenților și tinerilor, în condiții de siguranță pentru ei și pentru personal”, a spus Galina Leșco.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, lotul de echipamente medicale pentru protecția personală a specialiștilor din rețeaua “Youth Klinic”, în valoare de 40, 000 de dolari, a fost procurat prin intermediul AO “Sănătate pentru Tineri” din resursele oferite de UNFPA și face parte din răspunsul Fondului ONU pentru Populație, parte a echipei ONU Moldova, la pandemia COVID-19.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus