Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.10.2020

La Chișinău se desfășoară Forumul moldo-rus pentru cooperare economică

La Chișinău se desfășoară Forumul moldo-rus pentru cooperare economică

Astăzi, la Chișinău, se desfășoară Forumul moldo-rus pentru cooperare economică. Evenimentul are loc în regim de teleconferință, în format hibrid cu prezența speaker-ilor în studiourile din Republica Moldova și Federația Rusă.  

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, a participat la eveniment și a vorbit despre importanța forumului drept o platformă pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în comerț,  agricultură, turism, precum și în alte sectoare ale economiei.

„Sunt încrezător că evenimentul de astăzi va contura principalele accente ale cooperării socio-economice dintre Federația Rusă și Republica Moldova, precum și va constitui o pregătire la scară largă și de înaltă calitate a Forumului offline din 2021. Din păcate, pandemia care a afectat întreaga lume, a schimbat planurile noastre, dar acest lucru nu ne împiedică să comunicăm astăzi și să împărtășim cele mai bune practici cu privire la problemele care sunt incluse în agenda celei de-a 16-a ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, ce va avea loc mâine. Am reușit să intensificăm cooperarea la nivel  interguvernamental, ceea ce este foarte important, având în vedere agenda destul de bogată a relațiilor bilaterale. Republica Moldova și Federația Rusă sunt parteneri strategici, iar practica reuniunilor periodice ale reprezentanților guvernelor țărilor noastre contribuie la extinderea și aprofundarea cooperării reciproc avantajoase în toate sferele economiei. Sper că și comunitatea de afaceri din cele două țări să se activizeze, deoarece succesul unei cauze comune depinde de antreprenoriatul general al agenților economici, ideile noi, disponibilitatea de a promova proiecte inovatoare și a elabora planuri de investiții reciproc avantajoase. Federația Rusă este unul dintre principalii parteneri comerciali și economici ai Republicii Moldova, sunt sigur că rezultatele întâlnirii noastre și deciziile comune vor avea un impact pozitiv asupra dinamicii cooperării moldo-ruse”, a precizat ministrul Ion PERJU în cadrul evenimentului.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, principale subiecte ale agendei au inclus aspecte de o deosebită actualitate ale relațiilor bilaterale, fiind discutate principalele direcții de stat privind dezvoltarea  relațiilor comerciale și economice, inclusiv, cooperarea interregională;  cooperarea în domeniul complexului energetic și agroindustrial; activități comune în domeniul migrației și cooperarea umanitară.

La Forum au participat reprezentanți ai mediului de afaceri din ambele state; conducători ai autorităților responsabile de exportul și comerțul exterior/relațiile cu țările membre CSI,  reprezentanți ai administrațiilor interesați de cooperarea dintre Republica Moldova și  Federația Rusă; în contextul în care la eveniment au fost vizate acordurile implementate și rezultatele obținute în cadrul cooperării bilaterale, dar și despre perspectivele de cooperare bilaterală de viitor.

Părțile și-au reafirmat intenția de a dezvolta și aprofunda relațiile bilaterale pe principiile egalității, respectului reciproc și cooperării reciproc avantajoase, bazate pe pragmatism, predictibilitate și respect pentru interesele reciproce.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus