Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.09.2020

Republica Moldova va primi asistență nerambursabilă în valoare de 9 milioane euro din partea Comisiei Europene

Republica Moldova va primi asistență nerambursabilă în valoare de 9 milioane euro din partea Comisiei Europene

Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, inițierea negocierilor și semnarea Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind realizarea proiectului „UE4Moldova: Facilitatea de sprijin a răspunsului sistemului de sănătate la situația de urgență COVID și realizarea reformelor conform Acordului de Asociere”.

Potrivit Vicepremierului Serghei Pușcuța, acordul prevede oferirea asistenței nerambursabile în valoare de 9 milioane euro din partea Comisiei Europene și are drept scop acordarea suportului Republicii Moldova pentru a răspunde crizei provocate de pandemia COVID-19, precum și suportului pentru implementarea reformelor asumate în cadrul Acordului de Asociere UE-RM.

Acordul de finanțare cuprinde 4 componente, după cum urmează:

Consolidarea capacității de a răspunde la situația de urgență COVID-19 în sănătate publică - 5 milioane euro;
Consolidarea capacității de supraveghere, guvernanță corporativă și managementul riscului în sectorul financiar - 2 milioane euro;
Sporirea transparenței, responsabilității și accesului la sistemul judiciar - 1 milion euro;
Consolidarea capacității și sustenabilității mass-mediei locale - 1 milion euro.
Operațiunile ce urmează a fi finanțate în cadrul Acordului vor derula în perioada 2020-2026 și vor fi implementate de entități selectate de către Comisia Europeană, în conformitate cu criteriile stabilite în Acord.

Potrivit Ministerului Finanțelor, inițiativa de a încheia acordul respectiv aparține Comisiei Europene. Acordul de finanțarea urmează a fi semnat de către dl Serghei Pușcuța, Viceprim-ministru, Ministru al Finanțelor din partea Republicii Moldova și dl Lawrence Meredith, Director pentru relațiile cu țările din vecinătatea estică, din partea Comisiei Europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus