Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.09.2020

La demersul Procuraturii, instanța de judecată a publicat extrasul sentinței în cazul fostului Director SIS

La demersul Procuraturii, instanța de judecată a publicat extrasul sentinței în cazul fostului Director SIS

La demersul Procuraturii Generale, în condițiile interesului public major, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a publicat extrasul sentinței din 15 iulie 2020, pronunțată în privința fostului Director SIS, recunoscut vinovat de abuz de serviciu la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci.

Printr-o scrisoare oficială, instanța de judecată a informat astăzi Procuratura despre plasarea extrasului sentinței în Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), cu publicarea pe portalul național al instanțelor de judecată.

Precizăm că, judecătorul a secretizat în totalitate sentința pe acest dosar, procurorii fiind în imposibilitate de a informa publicul larg despre dispozitivul sentinței, care la fel, a fost clasificat.

Astfel, prin Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de 5 ani.

De asemenea, inculpatul a achitat benevol, până la pronunțarea sentinței:
-    în folosul Ministerului Finanțelor – 125 de mii de euro – drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CtEDO,
-    în folosul SIS – 348 432 lei pentru închirierea navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia.

De notat că, procurorul de caz a solicitat condamnarea inculpatului la o pedeapsă mult mai aspră, și anume - 3 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani. Totuși, sentința nu a fost contestată de acuzator în termenul prevăzut de lege, apărând suspiciuni și asupra unor încălcări procesuale, cum ar fi nerecunoașterea și neatragerea părților vătămate în proces, vicierea pronunțării sentinței etc.

Fără a încălca principiul independenței procesuale a acuzatorului de stat și responsabilitatea lui în raport cu toate elementele relevante ale cazului, săptămâna trecută, Procurorul General a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru a stabili obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz pentru a fi dată apreciere prestației profesionale a acestuia.

Despre rezultatele controlului de serviciu și măsurile întreprinse, Procuratura va informa publicul suplimentar, anunță Procuratura Generală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus