Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-09-09/echipamente-de-protec-ie-i-dispozitive-medicale-achizi-ionate-in-cadrul-proiectului-bancii-mondiale--64255.html
Data: Sep 9, 2020 (22:36)

Echipamente de protecție și dispozitive medicale achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în RM” au fost distribuite în toate instituțiile medicale

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a convocat în ședință responsabilii de implementarea proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, pentru a discuta și evalua acțiunile realizate până în prezent, cât și obiectivele stabilite pentru următoarea perioadă.

Conform informației prezentate, până în prezent au fost achiziționate în cadrul proiectului, echipamente de protecție (combinezoane, halate) care au fost distribuite tuturor instituțiilor medico-sanitare din țară.

La fel, laboratoarele ANSP au fost dotate cu reagenți, consumabile și dispozitive pentru asigurarea diagnosticului de laborator a infecției COVID-19 (100.000 teste). De asemenea, spitalele municipale, republicane și raionale au fost dotate cu pulsoximetre (150 buc) și paturi pentru terapie intensivă (194 buc).

În următoarea perioadă, urmează să fie achiziționate un alt lot de 100.000 teste pentru diagnosticarea infecției COVID-19, 8 ambulanțe reanimobile pentru noi născuți și adulți, infuzomate, monitoare pacienți, ventilatoare, aparate mobile pentru radiografie, electrocardiografe și consumabile pentru asigurarea diagnosticului de laborator a infecției COVID-19.

Viorica Dumbrăveanu a menționat importanța desfășurării procesului de achiziții transparent, în strictă conformitate cu prevederile actelor normative și cu implicarea grupurilor de lucru, din care fac parte și membrii societății civile. La fel, toate echipamentele și dispozitivele să fie distribuite conform necesităților și profilului instituțiilor medicale.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, la data de 21 mai 2020, a fost ratificat, prin legea Parlamentului nr. 220, Acordul de Finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind implementarea Proiectului ”Răspuns de Urgență la COVID-19” în valoare de 52,9 miloane de euro, semnat la 28 aprilie 2020.