Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.09.2020

Asigurarea subvenționată în agricultură va fi reglementată de o nouă lege

Asigurarea subvenționată în agricultură va fi reglementată de o nouă lege

Comisia agricultură și industrie alimentară a examinat, în ședința de astăzi, proiectul legii privind asigurarea subvenționată în agricultură.

Proiectul are ca scop stimularea accesului fermierilor la asigurările în agricultură,  protejarea intereselor acestora în procesul de asigurare, crearea posibilității asigurării calității recoltei, extinderea listei de obiecte și riscuri a căror asigurare urmează a fi subvenționată, stimularea creditării fermierilor prin acordarea posibilității achitării primei de asigurare de către beneficiarul asigurării. Noua lege va înlocui Legea cu privire la asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură nr. 243/2004, ce conține lacune, neclarități și imperfecțiuni ce contravin necesităților fermierilor.

Documentul are structura unui contract de asigurare și cuprinde reglementări cu privire la subiecții și obiectul asigurării, riscurile și suma asigurată, prima de asigurare, producerea riscului asigurat, stabilirea mărimii despăgubirii de asigurare.

Proiectul prevede majorarea nivelului de subvenționare a primelor de asigurare de la 50% la 70% și extinderea domeniului de acțiune al legii prin oferirea posibilității de asigurare subvenționată atât a cantității, cât și a calității recoltei culturilor agricole. Bugetul necesar pentru acoperirea cotei subvenționate a primelor de asigurare pentru 2021 se estimează la cca 3,5 milioane lei, pentru 2022 – cca 4,1 mil. lei, pentru 2023 – cca 5 mil. lei și pentru 2024 – cca 6 mil. lei.

Spre deosebire de legea veche, în noul proiect de lege s-a inclus în sfera subiecților raporturilor de asigurare și beneficiarul asigurării, care pot fi atât băncile comerciale care creditează fermierii, cât și prestatorii de mărfuri și servicii – furnizori de produse de uz fitosanitar, furnizori de semințe, servicii agrotehnice și transport – care au garanția restituirii investițiilor în caz de producere a riscurilor asigurate.

Totodată, s-a exclus obligativitatea prezentării extrasului din registrul producătorilor agricoli care au încheiat contracte de asigurare, eliberat de autoritățile publice locale, cu privire la existența bunului asigurat.

De asemenea, ca o noutate normativă s-a introdus posibilitatea achitării primei de asigurare în mai mult de două tranșe, ceea ce va reduce povara financiară asupra producătorului agricol asigurat.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionare și Mediului cu scopul de a  promova asigurarea în agricultură și a oferi noi oportunități  de asigurare solicitate de fermieri.

Proiectul urmează a fi dezbătut în ședința plenară a Parlamentului, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus