Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
02.09.2020

Republica Moldova urmează să participe la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare ”Orizont Europa” pentru perioada 2021-2027

Republica Moldova urmează să participe la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare ”Orizont Europa” pentru perioada 2021-2027

Republica Moldova urmează să participe la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare ”Orizont Europa” pentru perioada 2021-2027. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, desfășurată on-line, avizul consultativ privind inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Republica Moldova și UE.

Programul-cadru al UE pentru Cercetare și Inovare ”Orizont Europa” va avea un buget estimativ de circa 100 de miliarde de Euro. Programul va avea obiectivele de a consolida și răspândi excelența în cercetare, inclusiv prin încurajarea unei participări mai largi în tot spațiul UE, consolidarea legăturii dintre cercetare, inovare și educație și alte politici, inclusiv a complementarității cu politicile și activitățile de cercetare și inovare naționale, regionale și de la nivelul UE.

Noul Program-cadru al UE se va baza pe realizările programului pentru cercetare și inovare, desfășurat anterior, Orizont 2020, la care a participat și Republica Moldova.

”Orizont Europa” este considerat cel mai ambițios program pentru cercetare și inovare de până acum, fiind programul emblematic al UE, care sprijină cercetarea și inovarea din etapa de concept până la comercializare. Programul se va baza pe 3 piloni interconectați: primul va sprijini excelența științifică, al doilea va sprijini cercetarea care abordează provocări din societate și tehnologii informaționale în domenii precum sănătatea, securitatea, clima, energia, resursele naturale, al treilea pilon se va axa pe intensificarea inovării prin instituirea Consiliului european pentru inovare. Cei trei piloni vor fi susținuți de activități pentru a consolida Spațiul European al Cercetării.

Republica Moldova este primul stat din cadrul Parteneriatului Estic, care a semnat, în 2014, Acordul privind participarea la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare – Orizont 2020. Acest program a deschis noi oportunităţi pentru mediul ştiinţific şi de cercetare din Moldova. Participarea Republicii Moldova la programul Orizont 2020 a oferit posibilitatea de a participa la toate concursurile anunţate de Orizont 2020, de a deveni parte componentă a unei reţele europene a oamenilor de ştiinţă, mediului de afaceri şi factorilor de decizie ce stabilesc obiectivele şi priorităţile europene în domeniul cercetării și inovării, de a beneficia de potenţialul şi excelenţa ştiinţifică europeană pentru soluţionarea problemelor interne, de a iniţia proiecte de cercetare.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus