Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.08.2020

Premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu

Premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu

Prim-ministrul Ion Chicu a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova. Oficialii au apreciat dinamica ascendentă a dialogului politic moldo-turc și nivelul avansat al relațiilor bilaterale, în cele mai diverse domenii.

Premierul Chicu a venit cu un mesaj de mulțumire, adresat Guvernului Republicii Turcia pentru ajutorul umanitar substanțial acordat Republicii Moldova în lupta cu pandemia de COVID-19, precum și pentru asistența acordată în repatrierea cetățenilor RM, blocați din cauza pandemiei în RT și statele vecine.

Șeful Executivului a apreciat proiectele investiţionale implementate de Guvernul de la Ankara în Republica Moldova, inclusiv în Găgăuzia, în contextul în care un reper important al vizitei oficialului turc este participarea la ceremonia oficială de inaugurare a Consulatului General al Republicii Turcia la Comrat.

Premierul a subliniat faptul că în ultimii ani, trendul investițional din partea partenerilor turci este unul ascendent, companiile turcești dezvoltând afaceri de succes în domeniul alimentar, telefonie mobilă, medicină, industria hotelieră, dar mai ales în domeniul medical și cel al sportului. În context, șeful Executivului a încurajat examinarea, de către companiile turcești, a oportunităților oferite de cele 16 platforme industriale multifuncționale care urmează a fi create în cadrul Programului de Industrializare a Republicii Moldova.

„Pentru cetățenii Republicii Moldova, Turcia se asociază cu sistemul de sănătate performant, cu infrastructura dezvoltată și servicii calitative în toate domeniile. Iată de ce, atragerea investitorilor turci este o prioritate pentru noi. Cei care deja și-au deschis o afacere aici, sunt un exemplu bun de business cu o responsabilitate socială înaltă. Suntem gata să oferim cele mai avantajoase condiții și regimuri fiscale cu multe facilități”, a menționat Ion Chicu.

Mevlüt Çavuşoğlu și-a exprimat intenția de aprofundare în continuare a relațiilor bilaterale: „În acest moment sunt peste 400 de proiecte de investiții și dezvoltare în Republica Moldova, dintre care 100 sunt în Găgăuzia. Deschiderea Consulatului de la Comrat este un pas important în procesul de atragere a investitorilor aici. Va deservi toată zona de sud a țării. Am venit azi la Chișinău cu un lot de ajutoare materiale sanitare, dar și cu tablete, laptopuri pentru elevi. În scurt timp vom livra cele 50 de ventilatoare solicitate. Iar până la sfârșitul acestui an sper că vom reuși să aducem și cele 200 de ambulanțe noi necesare sistemului medical din RM. Vizita mea coincide cu aniversarea a 29 de ani de independență, iar cu această ocazie felicit poporul Republicii Moldova”, a spus ministrul de externe al Turciei.

În Republica Moldova activează 1255 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumând 989.267 milioane lei. În temeiul Acordului interguvernamental privind donarea în domeniul sănătății, semnat în debutul pandemiei, partea turcă a donat: 30.000 măști N95; 10.000 combinezoane de protecție; 5.000 ochelari de protecție; 10.000 perechi de mănuși; 10.000  saboți; 1 tonă dezinfectant pentru mâini, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus