Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
21.08.2020

OMS și USAID au livrat autoclave pentru laboratoarele din țară

OMS și USAID au livrat autoclave pentru laboratoarele din țară

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, 13 autoclave pentru asigurarea regulilor de biosecuritate în contextul gestionării deșeurilor infecțioase au fost procurate și livrate astăzi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Acțiunea face parte din activitățile comune ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și USAID, parte a asistenței umanitare în domeniul sănătății ca răspuns la pandemia COVID-19.

Autoclavul este un echipament de decontaminare/sterilizare utilizat în activitatea de laborator. Cu ajutorul aburilor de înaltă presiune și a condițiilor specifice de temperatură, un autoclav sterilizează medii nutritive pentru cultivarea microorganismelor, ustensile și diverse consumabile și recipiente de laborator și decontaminează deșeurile contaminate sau potențial contaminate.

Cele 13 autoclave, în valoare de 116.870 USD, vor asigura condițiile de biosecuritate în contextul gestionării deșeurilor infecțioase rezultate din activitatea de laborator, inclusiv cele implicate în diagnosticul infecției COVID-19. Astfel, prin dotarea cu autoclave va crește posibilitate decontaminării deșeurilor infecțioase, inclusiv potențial contaminate, în condiții de laborator, în scopul asigurării cerințelor de securitate biologică în conformitate cu recomandările naționale și internaționale în vigoare. Acestea corespund tehnologiilor moderne și de protecție a mediului înconjurător și a personalului la locul de lucru.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a menționat că: „Echiparea laboratoarelor cu autoclave va contribui esențial la sporirea securității și eficienței activității tuturor laboratoarelor din cadrul ANSP”.

La rândul său, Dr Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova a adăugat: „Decontaminarea și sterilizarea echipamentelor și a instrumentelor de laborator este foarte importantă pentru funcționarea optimă a acestora. Autoclavele utilizate cu eficiență maximă, livrate grație contribuției USAID, va garanta menținerea condițiilor de siguranță pentru lucrătorii din laboratoare, cerințelor de biosecuritate și performanțe înalte în cadrul laboratoarelor din țară”.

Acțiunile comune dintre OMS și USAID sunt focusate pe cinci componente importante: laboratoare; supraveghere și răspuns rapid; managementul clinic și consolidarea sistemului de sănătate; prevenirea și controlul infecțiilor; comunicarea în situații de risc. Totodată, OMS acordă suport tehnic Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale şi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică în coordonarea şi monitorizarea acțiunilor de răspuns la COVID-19, elaborarea ghidurilor, recomandărilor tehnice în domenii precum supravegherea epidemiologică și răspunsul rapid la urgențe de sănătate publică, în managementul clinic și consolidarea sistemului de sănătate, prevenirea și controlul infecțiilor, comunicarea în situații de risc, instruirea lucrătorilor medicali.

OMS, precum și toate agențiile ONU în Republica Moldova și partenerii de dezvoltare susțin răspunsul național la pandemie prin activități care își propun protecția oamenilor și creșterea capacităților sistemului de sănătate de răspuns și gestionare a pandemiei COVID-19.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus