Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-08-20/politicile-in-domeniul-avia-iei-civile-vor-fi-armonizate-cu-cele-europene-cu-suportul-conferin-ei-eu-64166.html
Data: Aug 20, 2020 (22:51)

Politicile în domeniul aviației civile vor fi armonizate cu cele europene cu suportul Conferinței Europene a Aviației Civile

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a avut astăzi o ședință online cu președintele Conferinței Europene a Aviației Civile (ECAC), Ingrid Cherfils, și Secretarul executiv al ECAC, Patricia Reverdy.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre suportul ECAC, care urmează a fi acordat Republicii Moldova pentru amortizarea politicilor în domeniul aviației civile cu cele din Uniunea Europeană.

Președintele ECAC, Ingrid Cherfils, a reconfirmat disponibilitatea și dorința de a oferi asistența tehnică țării noastre în domeniul aviației civile.

La rândul său, ministrul Sergiu Railean a declarat că până în prezent, Republica Moldova a fost parte activă a diferitor grupuri de lucru din cadrul ECAC. Acest fapt a fost confirmat și de președintele ECAC, care a apreciat participarea activă a reprezentanților Republicii Moldova în activitatea organizației.

„Pentru a asigura un nivel înalt al siguranței și securității zborurilor, Ministerul Economiei și Infrastructurii intenționează să intensifice acțiunile de îmbunătățire a politicilor în domeniul aviației civile. De aceea, vom continua transpunerea legislației UE din acest domeniu în cadrul normativ național”, a spus Sergiu Railean.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că, cooperarea cu alte state, în cadrul ECAC, reprezintă pentru Republica Moldova și o oportunitate de a împărtăși experiența în domeniul eliminării barierelor de acces la piețele de servicii de transport aerian.

„Sunt bucuros că Republica Moldova a fost parte la elaborarea studiului ECAC la acest subiect, care ulterior a fost promovat către Organizația Internațională a Aviației Civile la nivel de document de lucru pentru promovarea conceptului de simplificare a accesului la piață pentru companiile aeriene. Noi suntem deschiși pentru asistența tehnică acordată de Comisia Europeană, Eurocontrol și ECAC, în scopul sporirii capacităților de supraveghere eficiente a Autorității Aeronautice Civile atât în domeniul siguranței zborurilor, cât și în cel al securității aeronautice”, a afirmat ministrul Railean.

 

Menționăm că, Proiectul „One Stop Security” implementat de ECAC, de care a beneficiat și Republica Moldova, reprezintă elementul de referință în ceea ce ține de stabilirea obiectivelor care urmează a fi atinse în domeniul securității aeronautice în țara noastră.

 

ECAC este o organizație interguvernamentală înființată în 1955, sub egida Consiliului Europei şi a Organizației Aviației Civile Internaționale. În prezent, aceasta întrunește 44 de state membre, Moldova fiind membră din 1996, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.