Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
18.08.2020

Un nou apeduct este construit în centrul municipiului Ungheni, cu suportul Uniunii Europene

Un nou apeduct este construit în centrul municipiului Ungheni, cu suportul Uniunii Europene

Un nou apeduct este construit în centrul municipiului Ungheni, cu suportul acordat de  Uniunea Europeană. Rețeaua, cu o lungime de peste 1.600 metri, îi va asigura cu apă potabilă pe mai mult de 24.000 de oameni. Acțiunea este parte a procesului de modernizare a centrului municipiului Ungheni, realizată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat și ghidat strategic de UE,  implementat de PNUD și UNICEF.

Lucrările de construcție au demarat în luna august şi urmează a fi finisate până la sfârșitul anului. Investiția în valoare de EUR 210 170 este asigurată din fonduri europene, municipalitatea contribuind suplimentar cu 893 868 lei (echivalent a EUR 46 000). Noul apeduct este construit pe strada Națională, perimetrul str. Vasile Lupu şi str. Solidarităţii, şi este parte magistrală a traseului de apă potabilă în municipiul Ungheni ce interconectează cele șapte cartiere din oraș.

„Sunt bucuros să subliniez că în pofida situației dificile cauzate de pandemia COVID, programul EU4Moldova: Regiuni-cheie progresează constant în implementarea sa, aducînd beneficii tangibile pentru viața de zi cu zi a oamenilor, precum acces sigur la apă potabilă, reducerea pierderilor de bani și apă, precum și îmbunătățirea managementului resurselor de apă. Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie reprezintă, de fapt, o agendă transformațională ce deschide calea spre recuperarea economică rapidă post-Covid, dar care implică ambiții și mai mari, precum o inițiativă inovatoare de utilizare a tehnologiilor TIC și a principiilor economiei verzi, pentru a spori substanțial calitatea vieții oamenilor. Prin abordarea de modernizare și reconstruire cu standarde înalte, acest program va demonstra că redresarea economiei ecologice este posibilă, eficientă și promptă”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Rețeaua de distribuție din municipiul Ungheni este învechită și nu a fost renovată, cu mici excepții, din 1978, anul construcției apeductului din Ungheni. Reţeaua este într-o stare avariată, motiv din care deseori au loc spargeri ale țevilor, deteriorări ce duc la pierderi considerabile de apă, cheltuieli pentru lichidarea avariilor și repararea porțiunilor afectate.

„Gradul de uzură al țevilor de apeduct este de peste 150%, iar 24% din apă nu ajunge la robinet din cauza pierderilor în rețeaua publică de distribuție. Sunt cheltuiți anual zeci de mii de lei din bugetul local pentru repararea segmentelor avariate, intervenții la rețelele de aprovizionare cu apă de pe str. Națională fiind efectuate în fiecare lună. Din această cauză asistăm deseori la deconectări de apă”, spune Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Noul sistem va asigura cetățenii din Ungheni cu acces la apă potabilă și, cu siguranță, va îmbunătăți condițiile de viață a locuitorilor municipiului. Acesta reprezintă primul proiect de infrastructură lansat de programul EU4Moldova: Regiuni-cheie.

„Reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă este esențială în asigurarea accesului la servicii publice de calitate deopotrivă pentru cetățeni și sectorul de afaceri, precum și în conectarea la rețelele de distribuție ale altor cartiere ale orașului, inclusiv zona industrială a Ungheniului, unde este localizată Zona Economică Liberă”, susține Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Pe strada Națională, unde este construit noul apeduct, sunt amplasate cele mai multe instituții publice, organizații ce prestează servicii cetățenilor și activează cei mai mulți agenți economici din oraș. Strada Națională este strada principală din mun. Ungheni și este una din cele mai lungi străzi din oraș.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, ecologică, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. EURO, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus