Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-08-14/incep-nd-cu-15-august-se-interzice-expunerea-vizibila-a-produselor-din-tutun-64128.html
Data: Aug 14, 2020 (22:00)

Începând cu 15 august, se interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun

Începând  cu data de 15 august 2020, se interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţiile comerciale accesibile publicului.

Administratorii, managerii unităților care comercializează  produse din tutun sunt responsabili pentru instruirea personalului în depozitatea și vânzarea produselor din tutun cu privire la prevederile actelor normative în vigoare.

Se va admite doar prezentarea textuală a listei produselor din tutun, a celor conexe și a prețul acestora, fără nici un element promoțional. În deplină conformitate cu prevederile  alin. (5) al art. 25 din Legea 278/2007 și bine detaliate în alin. (5), pct.12. al Regulamentului sanitar privind comercializarea tutunului nefermentat și tutunului fermentat, produselor din tutun și produselor conexe, aprobat prin HG 1065/2016, și anume: ”Se interzice expunerea la vedere a produselor din tutun, inclusiv a țigaretelor cu filtru, țigaretelor fără filtru, țigărilor de foi (cigarillos), a produselor conexe și dispozitivelor, precum și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora, în care publicul larg are posibilitatea vizualizării acestor mărfuri și produse. Lista produselor din tutun, a produselor conexe și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spații disponibile pentru comercializare, cu indicarea preţurilor acestora, imprimată pe hârtie albă cu caractere negre, se prezintă de către vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulţi, a căror vârstă a fost verificată de către vânzător în baza actelor oficiale de identificare a vârstei. Lista nu va conține imagini sau evidențierea vreunui produs prin culoare, fonturi, subliniere, elemente decorative sau alte instrumente tehnice. Se interzice afișarea inscripției sau indicatorului care informează ori sugerează publicului larg despre comercializarea produselor din tutun, inclusiv a tutunului încălzit, țigaretelor cu filtru, țigaretelor fără filtru, țigărilor de foi (cigarillos), a produselor conexe, dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora. Prevederile prezentului subpunct se aplică de la 15 august 2020”.

Ghiduri și pliante informative găsiți aici. 

Această măsură este importantă pentru reducerea publicității și promovării produselor din tutun. Este bine documentat faptul, că publicitatea și promovarea tutunului cresc consumul acestora. În plus, strategiile de marketing sunt deosebit de eficiente în vizarea copiilor și adolescenților și cresc dependența de nicotină la tineri.

Necesitatea aplicării acestei prevederi reiese din situaţia alarmantă privind consumul de tutun și consecințele nocive asupra sănătății. La nivel global, actualmente, sunt 1,3 miliarde de consumatori de tutun. Numărul lor ar fi și mai mare, dacă jumătate dintre utilizatorii nu ar fi decedat în urma bolilor cauzate de consumul de tutun.

Organizația Mondială a Sănătății estimează circa 8 milioane de decese anual din cauzate de consumul de tutun, inclusiv peste 1,8 milioane de europeni, iar 900 de mii de oameni care decedează din cauza expunerii la fumul de tutun, printre care aproximativ 190 mii de copii.