Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.07.2020

Memorandumul între RM și FMI urmează a fi discutat în luna septembrie, în cadrul ședinței Consiliului Directorilor Fondului Monetar Internațional

Memorandumul între RM și FMI urmează a fi discutat în luna septembrie, în cadrul ședinței Consiliului Directorilor Fondului Monetar Internațional

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întrevedere cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan. În cadrul ședinței online, au fost definitivate ultimele detalii privind noul program financiar de țară. După două săptămâni de dialog constructiv și de negocieri, părțile au ajuns la un acord comun privind acțiunile prevăzute în program.

Valoarea noului program de cooperare între Republica Moldova și FMI se ridică la 558 milioane de dolari și va fi implementat pe o perioadă de 3 ani (2020-2023). Asistența financiară va fi utilizată pentru relansarea economiei Republicii Moldova și depășirea consecințelor pandemiei COVID-19, precum și pentru implementarea unor reforme instituționale.

Reprezentanții instituției financiare au informat că imediat după semnarea acordului dintre FMI și Republica Moldova, vor fi implementate un șir de acțiuni prealabile de evaluare a vulnerabilităților guvernanței în mai multe domenii: bugetar-fiscal, supravegherea sectorul financiar, guvernanța BNM, reglementarea pieței, statul de drept, combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Planul de evaluare centralizată a guvernanței, prin folosirea criteriilor relevante și a indicatorilor, va oferi un diagnostic specific și concret al nivelului de guvernanță și anticorupție din RM. În baza rezultatelor, echipa FMI va formula recomandări rezonabile. Prin urmare, politicile de îmbunătățire a guvernanței vor contribui la reducerea corupției și la îmbunătățirea rezultatelor economice. 

Premierul Ion Chicu a mulțumit echipei de experți pentru efortul și munca depusă și a reiterat importanța acestui program ambițios pentru țara noastră, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus