Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.07.2020

Memorandumul între RM și FMI urmează a fi discutat în luna septembrie, în cadrul ședinței Consiliului Directorilor Fondului Monetar Internațional

 Memorandumul între RM și FMI urmează a fi discutat în luna septembrie, în cadrul ședinței Consiliului Directorilor Fondului Monetar Internațional

Premierul Ion Chicu a avut o ședință cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, în cadrul căreia au fost continuate negocierile privind încheierea unui nou program cu FMI. La discuții a participat conducerea MEI, Ministerului Justiției, Guvernatorul BNM, ș.a.

Părțile au apreciat dialogul constructiv din ultimele 2 săptămâni, în care misiunea FMI a purtat negocieri cu autoritățile Republicii Moldova privind acțiunile prevăzute în noul program pe țară. Acesta va include un set amplu de măsuri prioritare orientate spre susținerea economiei în Republica Moldova,  promovarea unei bune guvernanțe fiscale și financiare,  combaterea corupției și consolidarea statului de drept, îmbunătățirea politicii energetice, menținerea statutului independent al Băncii Naționale a Moldovei, continuarea reformei APC și APL, ș.a.

„Mulțumesc echipelor de experți pentru munca realizată, pe majoritatea condiționalităților și măsurilor de politici s-a ajuns la consens. Sprijinul FMI este valoros pentru Republica Moldova, acesta ne va permite să continuăm implementarea reformelor cu-adevărat importante în țara noastră și în beneficiul cetățenilor”, a menționat Ion Chicu.

Valoarea noului program de cooperare între Republica Moldova și FMI se ridică la 550 milioane de dolari și va fi implementat în perioada 2020-2023. Cea mai mare parte din sumă va fi utilizată drept sprijin bugetar.

La rândul său, Ruben Atoyan a mulțumit pentru cooperarea constructivă cu autoritățile din țara noastră. Negocierile privind noul program vor continua. Memorandumul între RM și FMI urmează a fi discutat în luna septembrie, în cadrul ședinței Consiliului Directorilor Fondului Monetar Internațional, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus