Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.07.2020

Consiliul AEE a aprobat un nou apel de proiecte în domeniul energiei regenerabile

Consiliul AEE a aprobat un nou apel de proiecte în domeniul energiei regenerabile

Situația actuală privind implementarea proiectelor în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă a fost abordată în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Agenției pentru Eficiență Energetică, prezidată de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

Agenda discuției a vizat subiectul referitor la aprobarea spre finanțare a proiectului-pilot privind „Construcția  parcului fotovoltaic cu puterea de 300 kW pentru producerea energiei electrice în satul Feștelița, raionul Ștefan Voda”. Costul total al proiectului constituie 6 061 540.0 lei.

Proiectul sus menționat, este un sub-proiect al programului finanțat prin intermediul Uniunii Europene „Convenția Primarilor” – Proiecte demonstrative. Costul total al programului este de 800 000 euro, dintre care contribuția Uniunii Europene este de 500 000 euro, iar contribuția beneficiarului este de 300 000 euro. Activitățile cuprinse de acest program sunt: construcția sistemului de iluminat public cu utilizarea sistemului inteligent de management energetic, instalarea panourilor fotovoltaice cu puterea de 300 kW pentru producerea energiei electrice, instalarea sistemului de panouri solare pentru încălzirea apei calde menajere la grădinița de copii din localitate, plantarea a minim 4 ha de culturi energetice pentru producerea de biocombustibil etc.

De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi a fost prezentat și aprobat Apelul de propuneri în domeniul surselor de energie regenerabilă privind promovarea tehnologiilor de valorificare a energiei solare prin finanțare proiectelor demonstrative.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, acest Apel este adresat autorităților administrației publice locale de nivelul I și II și are un buget estimativ de 650 000 lei. Bugetul urmează a fi utilizat pentru finanțarea proiectelor eligibile din cadrul acestuia, având la baza principiul „primul venit – primul servit”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus