Trimite e-mail | Printeaza
Social
15.07.2020

Reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, va putea fi solicitată online

Reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, va putea fi solicitată online

Persoanele care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie, vor putea solicita online reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă. Un Proiect de lege în acest sens, a fost aprobat astăzi de Guvern.

Conform proiectului, cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă va putea fi depusă și în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice (https://servicii.gov.md/) sau pe pagina web a Casei Naţionale de Asigurări Sociale (www.cnas.md). La depunerea cererii online, persoana va completa datele personale din buletinul de identitate și va confirma consimțământul privind reexaminarea pensiei în baza datelor declarate de angajator în Registrul de stat al evidenței individuale, administrat de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Proiectul a fost elaborat în scopul creșterii accesibilității beneficiarilor de pensii de a-și realiza dreptul la reexaminarea pensiei, sporirea capacității instituționale a organelor de asigurări sociale în recepționarea și acordarea dreptului persoanelor îndreptățite, precum și în scopul reducerii fluxului de beneficiari la ghișeele instituției.

Menționăm că, de la 1 ianuarie 2021 vor fi reexaminate pensiile pentru limită de vârstă pentru aproximativ 18119 beneficiari, la 1 ianuarie 2022 – pentru circa 19314 beneficiari, iar de la 1 ianuarie 2023, vor fi reexaminate pensiile pentru limită de vârstă pentru aproximativ 42597 beneficiari.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus