Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-07-14/guvernul-republicii-moldova-de-comun-cu-jica-lanseaza-procesul-de-pregatire-pentru-programul-de-coop-63942.html
Data: Jul 14, 2020 (10:40)

Guvernul Republicii Moldova de comun cu JICA lansează procesul de pregătire pentru Programul de Cooperare Tehnică 2021

Ministerul Finanțelor a organizat de comun cu reprezentanții Agenţiei Japoneze pentru Cooperare Internaţională (JICA) o ședință preparatorie online privind propunerile de proiecte ce urmează a fi înaintate spre finanțare în cadrul Cooperării Tehnice pentru anul fiscal nipon 2021.

În cadrul sesiunii, reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au prezentat conceptele propunerilor de proiecte din domeniile de competență ce urmează a fi înaintate spre finanțare în cadrul cooperării tehnice pentru anul fiscal nipon 2021.

În acest context, dna Gabriela Cuneva, Secretar de stat al Ministerului Finanțelor, şi-a exprimat convingerea că astfel de discuții au potențialul de a maximiza șansele de acceptare a propunerilor de asistență de către partea niponă, de a elucida aspectele neclare pentru potențialii beneficiari în formularea propunerilor și de a stabili un dialog consecvent cu JICA.

Potrivit Ministerului Finanțelor, Sugimoto Satoshi, reprezentantul Oficiului JICA a reiterat aspectele de cooperare aplicate pentru Republica Moldova prin intermediul asistenţei oficiale de dezvoltare a Japoniei (ODA) și a exprimat deschiderea părții nipone pentru cooperare activă pe viitor.

Urmare atelierului on-line de lucru, instituțiile responsabile urmează să ajusteze conceptele propunerilor de proiecte conform discuțiilor pentru a fi ulterior înaintate spre finanțare în cadrul Programului de Cooperare Tehnică pentru anul fiscal nipon 2021.

Programul de Cooperare Tehnică al JICA prevede o serie de măsuri de suport, precum: detașarea experților niponi, instruiri, inclusiv livrare echipamente necesare implementării asistenței tehnice. În cadrul Programului de Cooperare Tehnică pentru anul fiscal nipon 2020, JICA acordă suport Republicii Moldova pe dimensiunile: Standartizarea serviciilor de consultanță acordate Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Îmbunătățirea Serviciilor Oncologice pentru pacienții de cancer, dar și în cadrul unor cursuri specifice pentru funcționarii din sectorul public.