Trimite e-mail | Printeaza
Social
11.07.2020

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o serie de modificări și completări la Codul muncii

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o serie de modificări și completări la Codul muncii

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, joi, 9 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectura finală, o serie de modificări la Codul Muncii.

Astfel, vor fi modificare peste 20 de articole ale Codului Muncii, cu referire la:

-asigurarea posibilității de aplicare a programelor flexibile de muncă;

-acordarea dreptului de a recompensa orele de muncă suplimentară cu ore libere;

-asigurarea aplicării corecte și uniforme a prevederilor Codului muncii;

-scutirea angajaților de obligativitatea de a prezenta, la momentul angajării, a unor documente improprii pentru angajator;

-asigurarea respectării drepturilor și intereselor salariaților pe domeniul securității și sănătății în muncă;

-realizarea dreptului angajatorului să transfere temporar salariatul, cu acordul scris al acestuia, la o altă muncă în cadrul aceleiași unități, cu păstrarea locului de muncă de bază;

-aducerea în concordanță a unor prevederi din Codul muncii cu prevederile Codului educației;

-acordarea dreptului salariatului care intenționează să adopte un copil să solicite concediu neplătit pe o durată de cel mult 90 zile.

Totodată, deputații au votat proiectul, care are drept scop excluderea dreptului de veto al organelor sindicale în procedura de concediere a salariaților aleși în organele sindicale și neeliberați de la locul de muncă de bază.

Proiectul prevede, tragerea la răspundere disciplinară, transferul la o altă muncă sau concedierea salariaților membrilor de sindicat, a salariaților aleși în componența organelor sindicale și neeliberați de la locul de muncă de bază sau a conducătorilor organizațiilor sindicale primare neeliberați de la locul de muncă de bază, se va efectua cu consultarea organelor sindicale respective.

De asemenea,  activitățile funcționarilor sindicali care își îndeplinesc obligațiile orientate spre apărarea drepturilor și intereselor de muncă, profesionale, economice și sociale ale angajaților membri de sindicat, nu pot servi pentru angajator drept temei de concediere a acestora ori de aplicare a altor sancțiuni ce le-ar afecta drepturile și interesele ce decurg din raporturile de muncă.

Funcționarii sindicali beneficiază de dreptul de acces la justiție, pentru a-și apăra drepturile în eventualitatea unor abuzuri care au stat la originea concedierii lor, iar la examinarea litigiului individual de muncă de către instanța de judecată, angajatorul este obligat să demonstreze legalitatea și să indice temeiurile eliberării din serviciu a salariatului.

Prin urmare, în Codul muncii sunt instituite garanții împotriva concedierii abuzive de către angajator de care pot beneficia salariații funcționari sindicali.

Prin proiectul de lege dat se propune și excluderea normei juridice prin care, actualmente, nu se admite concedierea salariaților care au fost aleși în organele sindicale timp de 2 ani după expirarea mandatului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus