Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-07-11/comisia-europeana-a-aprobat-debursarea-a-30-de-milioane-de-euro-din-asisten-a-macrofinanciara-pentru-63924.html
Data: Jul 11, 2020 (11:38)

Comisia Europeană a aprobat debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova

Comisia Europeană a aprobat ieri debursarea celei de-a doua tranșe în cadrul asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova. Suma constituie 30 milioane de euro, dintre care 20 milioane - drept împrumut pe termen lung și 10 milioane euro sub formă de grant.

Decizia de astăzi privind acordarea celei de-a doua și ultimei tranșe din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară pentru țara noastră, care este destinat susținerii Republicii Moldova în acoperirea necesităților țării de finanțare externă, este una deosebit de importantă, în special în contextul pandemiei de coronavirus și a impactului acestei crize.

Totodată, decizia vine să confirme atât evoluțiile pozitive înregistrate de Republica Moldova în procesul de promovare continuă a agendei de reforme interne asumate de Guvern în contextul Acordului de Asociere RM-UE, dar și a angajamentelor politice convenite cu UE.

„Astăzi, UE a aprobat încă 30 de milioane de euro din asistența financiară pentru a ajuta Moldova să facă față șocului economic cauzat de pandemia de COVID-19. Uniunea Europeană este alături de cetățenii Moldovei în aceste vremuri dificile. De asemenea, vreau să felicit Moldova pentru eforturile depuse în realizarea reformelor, mai ales cele ce vizează îmbunătățirea sistemului de justiție și combaterea corupției”, a declarant Paolo Gentiloni, Comisarul UE pentru Economie.

Guvernul RM este recunoscător Uniunii Europene și statelor membre UE pentru faptul că sunt alături de autoritățile și cetățenii RM în eforturile conjugate la nivel național de avansare pe calea integrării europene și apropierii de UE, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.