Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.07.2020

Programul educațional pentru antreprenori „Trial and Error", testat cu succes în Republica Moldova

Programul educațional pentru antreprenori „Trial and Error

Peste 30 de antreprenori din Republica Moldova au beneficiat de un program educațional privind depășirea crizei în afaceri, desfășurat de către ODIMM prin intermediul  Proiectului transnațional dunărean DanubeChance2.0.

Programul de educație antreprenorială a fost dezvoltat de un consorțiu de instituții de suport în afaceri din 11 țări din Europa Centrală și de Est și dedicat companiilor aflate în dificultate. Timp de 3 săptămâni, antreprenorii autohtoni au fost ghidați în consolidarea capacităților de planificare corectă a unei afaceri și management eficient al resurselor companiei. În același timp, 5 companii locale vor beneficia de servicii de accelerare a afacerii, prin intermediul cărora experții în domeniu vor mentora antreprenorii în procesul de revitalizare sau restructurare a afacerii.

„MEI lucrează continuu la îmbunătățirea instrumentelor de susținere a antreprenorilor aflați în dificultate. Prin mentorat și servicii de consultanță ajutăm antreprenorii să-și înțeleagă riscurile și să facă față provocărilor generate de criza pandemică. Experții în domeniu vor ghida antreprenorii în procesul de revitalizare și restructurare a afacerii”, susține ministrul Sergiu Railean.

Totodată, instituțiile de suport în afaceri au beneficiat de o sesiune de instruire și dialog privind măsurile de susținere a antreprenorilor în criză. Evenimentul a reunit reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, instituțiilor financiar-bancare, incubatoarelor de afaceri, Camerei de Comerț și Industrie, care au contribuit la dezvoltarea unui ecosistem favorabil pentru mediul de afaceri, facilitând reintegrarea în circuitul economic a antreprenorilor aflați în criză.

„Este primordial atât sprijinul financiar, cât și instruirea sau consultanța specializată pentru replanificarea resurselor, digitalizarea afacerii și intrarea pe piețe noi pentru a minimiza efectele crizei. În acest sens, Ministerul Economiei și Infrastructurii, împreună cu ODIMM, au lansat mai multe instrumente de suport destinate antreprenorilor afectați de criză. Totodată,  în prezent, lucrăm la dezvoltarea primului Mecanism de Avertizare Timpurie care va oferi servicii de consultanță și mentorat pentru companiile aflate în dificultate”, a precizat Iulia Costin.

Subiectele abordate în cadrul evenimentului au vizat programele existente pentru mediul de afaceri, precum și măsurile necesare pentru susținerea antreprenorilor în criză. De asemenea, au fost discutate problemele și constrângerile cu care se confruntă antreprenorii ca urmare a crizei și au fost identificate acțiunile necesare pentru revitalizarea afacerilor.

Proiectul DanubeChance2.0 – „Acceptarea eșecului pentru a facilita accesul antreprenorilor la a doua șansă în regiunea Dunării” este co-finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Transnațional Dunărea. Proiectul își propune să dezvolte politici antreprenoriale pentru a doua șansă și soluții practice pentru a evita pierderea potențialului antreprenorial și a depăși stigmatizarea antreprenorilor după falimentul afacerii. Principalele rezultate ale proiectului sunt: dezvoltarea unei strategii privind accesul antreprenorilor la a doua șansă în regiunea Dunării, dezvoltarea programului educațional pentru Academia "Trial and Error" și lansarea inițiativei de restructurare a afacerii, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus