Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.07.2020

Deputații au evaluat executarea recomandărilor pentru eficientizarea gestionării întreprinderilor de aprovizionare cu apă a populației

Membrii Comisiei de control al finanțelor publice au audiat, în regim on-line, raportări ale mai multor instituții privind acțiunile de eficientizare a administrării întreprinderilor de aprovizionare cu apă.

Recomandările respective au fost lansate prin Hotărârea Curții de Conturi din 22 septembrie 2017 cu privire la Raportul auditului performanței ”Eficiența gestiunii economico-financiare și administrării patrimoniului de către întreprinderile care prestează servicii de aprovizionare cu apă a populației”.

Au fost audiate informări prezentate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Finanțelor, Serviciul Fiscal de Stat, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Agenția de mediu, Agenția ”Apele Moldovei”, Casa Națională de Asigurări Sociale, autorități publice locale, SA ”Apă-Canal Chișinău”, alți actori vizați în raportul Curții de Conturi.

Audierile au constatat că mai mult de jumătate din recomandările înaintate față de instituțiile respective au fost implementate, printre care adoptarea de către Guvern a Hotărârii cu privire la aprobarea Strategiei de alimentare cu apă și sanitație. Totodată, mai multe cerințe sunt în proces de implementare, inclusiv cele care vizează facilitățile fiscale oferite agenților din domeniu și cele legate de problema pierderilor.

Fiind instituție care raportează Parlamentului, Curtea de Conturi va continua monitorizarea implementării recomandărilor sale, în colaborare cu Comisia de control al finanțelor publice.

Audierea Raportului misiunii de follow-up cu privire la auditul performanței gestiunii patrimoniului de către întreprinderile care prestează servicii de aprovizionare cu apă a populației se încadrează în funcția de control parlamentar asupra puterii executive, care este una din atribuțiile de bază ale Parlamentului, anunță Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus