Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-06-29/cu-privire-la-perspectivele-ridicarii-restric-iilor-de-calatorie-in-ue-63878.html
Data: Jun 29, 2020 (20:08)

Cu privire la perspectivele ridicării restricțiilor de călătorie în UE

În contextul tendinței generale de ridicare graduală a restricțiilor temporare aplicate asupra călătoriilor cetățenilor străini în statele membre ale Uniunii Europene, MAEIE vine cu următoarele precizări.

Începînd cu 1 iulie anul curent, Uniunea Europeană va începe ridicarea restricțiilor pentru călătoriile neesențiale. În pregătirea acestei decizii, pe 25 iunie 2020, Comisia Europeană a înaintat statelor membre ale UE proiectul recomandării privind restricțiile temporare aplicate călătoriilor neesențiale în țările Uniunii. Acest document propune Statelor Membre ale UE aplicarea unei metodologii și a criteriilor unice de stabilire a listei statelor terțe pentru care restricțiile de călătorie în spațiul UE ar putea fi ridicate.

Astfel, se propune ca criteriile de bază pentru o eventuală decizie de ridicare a restricțiilor față de un stat terț să fie bazate pe situația epidemiologică într-un stat terț. Mai exact, în procesul de luare a deciziei se va lua în calcul numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în ultimele 14 zile care nu trebuie să depășească media pentru UE care actualmente este de 16 cazuri per 100 000 de locuitori. De asemenea, se recomandă să fie luată în calcul tendința de apariție a cazurilor noi de infectare cu COVID-19 în ultimele 14 zile, aceasta urmînd să fie stabilă sau în descreștere. Adițional, UE va ține cont și de faptul dacă statul terț aplică restricțiile pentru călătoriile cetățenilor UE (principiul reciprocității).

Merită de menționat că documentul instituțiilor europene constituie o recomandare, dreptul exclusiv de instituire sau ridicare a restricțiilor aparținînd Statelor Membre ale UE.