Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-06-23/ministrul-railean-lansam-efectuarea-unui-studiu-de-impact-al-crizei-pandemice-de-covid19-asupra-sect-63849.html
Data: Jun 23, 2020 (22:57)

Ministrul Railean: Lansăm efectuarea unui studiu de impact al crizei pandemice de COVID-19 asupra sectoarelor economiei

Ministerul Economiei și Infrastructurii în colaborare cu Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și al altor parteneri de dezvoltare, va efectua un studiu de impact al crizei pandemice de COVID-19 asupra sectoarelor economiei și va elabora o matrice de măsuri de redresare a sectoarelor afectate. În acest context, membrii Consiliului Economic au desfășurat o ședință online privind lansarea activităților.

„Susținem inițiativa Secretariatului Consiliului Economic de a efectua un studiu de impact al crizei asupra sectoarelor economice și elaborarea unei matrice cu măsuri. De asemenea, suntem recunoscători donatorilor pentru acordarea asistenței în acest sens. MEI va participa activ la coordonarea și efectuarea studiului și va promova măsurile identificate în matricea preconizată”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Obiectivele matricei constau în estimarea impactului crizei cauzate de pandemia COVID-19 asupra sectoarelor economice, identificarea celor mai afectate și importante sectoare, precum și a măsurilor propuse, în baza documentelor de politici existente și a experienței din alte țări, consultări cu părțile interesate, recomandările experților, asigurarea unei platforme unice de coordonare și participare a efortului de redresare a consecințelor crizei legate de pandemia COVID-19.

„Îndemnăm colegii să participe activ în vederea furnizării prompte a datelor și informației necesare studiului, dar și în procesul de validare a rezultatelor, în cadrul discuțiilor periodice privind măsurile identificate. Sunt convins că printr-un efort comun, bine coordonat, putem schimba lucrurile rapid pentru a elimina constrângerile și costurile pentru afaceri”, a punctat ministrul Railean.

Potrivit secretarului Consiliului Economic, Ion Lupan, studiile efectuate anterior nu au fost suficient de comprehensive și detaliate, ceea ce nu a permis o înțelegere profundă a consecințelor, obiectiv necesar pentru țintirea eficientă a măsurilor de depășire a crizei și prioritizarea acestora.

Studiul se va finaliza odată cu elaborarea unei matrice structurate pe sectoare economice unde se va regăsi analiza situației acestora conform unor criterii, dar și principalele măsuri de redresare a consecințelor crizei pandemice.