Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-06-23/banca-mondiala-ar-putea-oferi-un-credit-arii-noastre-pentru-construc-ia-unui-complex-modern-de-gesti-63848.html
Data: Jun 23, 2020 (22:01)

Banca Mondială ar putea oferi un credit țării noastre pentru construcția unui complex modern de gestionare a sub-produselor de origine animală

Banca Mondială ar putea oferi un credit Republicii Moldova pentru construcția unui complex modern de gestionare a sub-produselor de origine animală, nedestinate consumului uman. Discuțiile în acest sens au fost purtate, astăzi, în cadrul negocierilor asupra proiectului de Acord de Finanțare, ce au avut loc la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Acordul de Finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare prevede alocarea finanțării adiționale în valoare de 13.5 milioane EUR pentru Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) în vederea extinderii activităților în cadrul Componentei ”Consolidarea managementului siguranței alimentelor”. Mai exact, Finanțarea adițională ar fi alocată pentru finalizarea procesului de selectare a soluției tehnice optime, precum și proiectarea, construcția și dotarea cu echipamente a unui complex modern de colectare și procesare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SOA).

”Crearea unui astfel de sistem este o preocupare majoră pentru Republica Moldova în acțiunile orientate spre protecția animalelor, a sănătății publice și a mediului, fiind totodată una dintre prioritățile de bază în domeniul siguranței alimentelor identificate în Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător”, a comunicat Ion PERJU, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, conducătorul grupului de negociatori din partea Republicii Moldova.

Acordul de finanțare ar urma să intre în vigoare după aprobare de către Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale și îndeplinirea tuturor procedurilor necesare în acest sens, inclusiv semnare și ratificare. Termenul maxim de implementare prevăzut pentru proiect este 31 decembrie 2024.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, obiectivul general în implementarea sistemului de gestionare SOA este de a asigura respectarea standardelor sanitare și fitosanitare moderne pentru a preveni răspândirea patogenilor și crea un mediu mai sigur pentru produsele agroalimentare, în general, și produsele de origine animală, în special, oferind oportunitatea exportului de carne și ouă în Uniunea Europeană.