Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2020-06-12/suedia-i-pnud-ofera-asisten-a-pentru-dezvoltarea-afacerilor-pe-ambele-maluri-ale-nistrulu-63812.html
Data: Jun 12, 2020 (22:35)

Suedia și PNUD oferă asistență pentru dezvoltarea afacerilor pe ambele maluri ale Nistrulu

Suedia și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare oferă asistență financiară pentru crearea sau dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pe ambele maluri ale Nistrului, prin intermediul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Antreprenorii pot obține în acest scop asistență pentru procurarea de bunuri și servicii în valoare de până la 15.000 dolari. Cei 20 de antreprenori selectați vor mai beneficia de îndrumare și consiliere individuală în afaceri pe parcursul a doi ani, precum și de seminare tematice gratuite. Asistența oferită va ajuta întreprinzătorii de pe ambele maluri ale Nistrului să depășească criza provocată de pandemia COVID-19 și să-și adapteze modelul de afaceri noilor realități.

Solicitanții eligibili sunt persoanele din stânga Nistrului și zona de securitate, care vor să lanseze sau dețin o afacere și pot veni cu o contribuție de 10% din suma solicitată. Prioritate vor avea antreprenoarele și întreprinzătorii care vor angaja persoane social-vulnerabile, precum și cei care vor prezenta propuneri de proiecte inovatoare, adaptate la noile cerințe impuse de criza pandemică. Propunerile de proiect pentru obținerea finanțării pot fi depuse în perioada 11 iunie – 15 iulie 2020. Formularele de depunere a dosarelor, condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile la http://bit.ly/adtradebusiness.

Această inițiativă de susținere a afacerilor va fi implementată de proiectul PNUD/AdTrade prin intermediul Agenției pentru Inovare și Dezvoltare și Asociației Europene de Afaceri. Pe 29 și 30 iunie experții proiectului și cei ai organizațiilor partenere vor organiza în regim online două sesiuni de informare cu privire la condițiile și modul de desfășurare a concursului. În perioada 1-3 iulie vor avea loc câteva sesiuni tematice de instruire. Toate activitățile vor fi organizate gratuit, iar doritorii de a participa trebuie să completeze formularul disponibil aici.

Proiectul „Dezvoltarea capacităților de export pe ambele maluri ale Nistrului” (AdTrade) oferă asistență pentru crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului și la edificarea unui mediu de încredere și de cooperare în regiune. Inițiativa stimulează și promovează exporturile de mărfuri și servicii din regiune, prin accesarea oportunităților oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Proiectul susține dezvoltarea și sporirea competitivității întreprinderilor micro, mici și mijlocii (ÎMMM) și contribuie la crearea noilor companii, ceea ce, implicit, va conduce la îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Proiectul este implementat de PNUD în perioada 2019-2022, cu asistența financiară a Suediei.