Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.06.2020

Prim-ministrul Chicu a condus ședința Guvernului. Pe agendă au fost 26 de proiecte.

Prim-ministrul Chicu a condus ședința Guvernului. Pe agendă au fost 26 de proiecte.

În debutul ședinței premierul a vorbit despre statistica alarmantă a numărului de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19 și despre faptul că încă multe persoane și organizații nu respectă cerințele de distanțare socială și igienă personală. A fost anunțată intenția Executivului de a adopta o decizie prin care să fie re-impuse unele restricții referitoare la desfășurarea activităților economice.

Ministrul Voicu a prezentat spre aprobare Regulamentul de organizare și funcționare a Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI. Regulamentul stabilește structura organizatorică și stabilește efectivul limită de 110 unități. Obiectivul urmărit este de a spori eficiența STI, de a asigura dezvoltarea continuă a infrastructurii informaționale și digitalizarea proceselor din domeniile de responsabilitate a MAI.

Cabinetul a aprobat un șir de modificări la Regulamentul referitor la permisul de conducere, organizarea și desfășurarea examenului pentru obținerea permisului de conducere și condițiile de admitere la traficul rutier.

Obiectivul modificărilor este de a simplifica procesul și de a reduce consumul de timp pentru restabilirea permisului de conducere în cazul pierderii. În cazul pierderii sau distrugerii permisului de conducere nu va mai fi necesară adeverința medicală, în limitele de valabilitate a permisului anterior.

Ministerul Finanțelor a prezentat un proiect, care se referă la inițierea negocierilor pentru Acordul cadru de împrumut dintre RM și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile mici și mijlocii”.
Proiectul are două componente: componenta „Sănătate” în valoare de 40 milioane euro și componenta „Suport pentru IMM” în valoare de 30 milioane euro. Componenta „Sănătate” va fi destinată achiziției echipamentelor medicale și materialelor consumabile, reabilitarea instituțiilor medicale, mobilizarea expertizei suplimentare pentru combaterea COVID-19. Componenta „Suport pentru IMM” va fi destinată finanțării capitalului circulant și nevoilor de investiții ale IMM afectate de criză cu scopul păstrării locurilor de muncă.


Ministrul Perju a prezentat pentru aprobare proiectul referitor la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului între Guvernul RM și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU cu scopul implementării proiectului „Integrarea adaptării în procesele de planificare în vederea reducerii vulnerabilității la schimbările climatice la nivel local și central în sectorul agricol al RM”. Obiectivul proiectului este de a promova Planul Național referitor la adaptarea la schimbările climatice a domeniului agriculturii. Proiectul prevede asistență tehnică sub formă de grant în valoare de 0,685 milioane dolari SUA.


Ministrul Șarov a prezentat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare între RM și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, încheiat la 19 mai 2020.

Perioada de implementare a Acordului este de 5 ani, din 2020 până în 2025.

Obiectivele Acordului sunt de a îmbunătăți mecanismele de asigurare a calității învățământului superior, pentru a genera forță de muncă calificată și de a îmbunătăți orientarea spre piața muncii a procesului educațional. În cadrul Acordului Banca Mondială va oferi RM 35,7 milioane euro sub formă de împrumut de stat extern, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus